Search Suggestions
      неделя, 20.10.24
      Search Suggestions

          Сиси: Натискът върху египтяните може да доведе до преразглеждане на споразумението с МВФ

          В неделя президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси предупреди, че регионалните предизвикателства могат да доведат до „непоносим“ икономически натиск върху населението и до преразглеждане на изискваните от международната общност икономически реформи.

          „Ако тези предизвикателства ще ни накарат да окажем непоносим натиск върху общественото мнение, тогава ситуацията трябва да бъде преразгледана заедно с МВФ“, заяви Сиси по време на Световния конгрес за населението, здравеопазването и човешкото развитие в Кайро, докато египтяните се подготвят за нова вълна от инфлация след повишаването на цените на горивата.

          Египет е въвлечен в икономическа криза от 2022 г. насам. Доминирана от свързани с военните предприятия и от години фокусирана върху скъпи инфраструктурни мегапроекти, икономиката е почти изцяло зависима от вноса.

          Външният дълг е набъбнал, валутата е претърпяла няколко девалвации, в резултат на което се е повишила инфлацията.

          Тази година Международният валутен фонд одобри отпускането на 5 млрд. долара към договорения заем от 3 млрд. долара за най-многолюдната арабска държава.

          На свой ред базираният във Вашингтон кредитор поиска широкообхватни реформи, включително преминаване към по-гъвкав валутен курс, планове за повишаване на ролята на частния сектор в икономиката, както и справяне с високата инфлация и държавния дълг, съобщи МВФ.

          В това, което той каза, че е „послание към нас и към съответните международни институции, МВФ и Световната банка“, Сиси предупреди за продължаващите „предизвикателства“.

          Коментарите му дойдоха два дни, след като властите обявиха ново поскъпване на горивата с до 17% – третото поскъпване през тази година, тъй като правителството се стреми да премахне субсидиите за горива до края на 2025 г.

          Увеличението в петък включваше повишение на цените на дизела и мазута, използвани в масовия транспорт и промишлеността. Цените на билетите за обществения транспорт в столицата Кайро бързо се повишиха в отговор.

          Инфлацията достигна своя връх от близо 40 % миналата година, а последните данни за септември са 26 %.

          Кайро получи три транша от пакета на МВФ. По-рано този месец МВФ заяви, че следващата му мисия за преглед, която първоначално беше определена за септември, „е планирана да се проведе през следващите месеци“.

          Сиси заяви, че Египет „предприема тази програма (за реформи) при много трудни регионални и глобални обстоятелства“, които „трябва да бъдат взети под внимание“.

          Наред с икономическата криза Египет е въвлечен и в регионално напрежение, докато в съседните Газа и Судан бушуват войни.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions