Search Suggestions
      сряда, 09.07.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Яденето на банани може да влоши мигрената

          Мигрената често може да извади хората от строя със сковаващите си ефекти. А има една често срещана храна, която може да консумирате и която несъзнателно влошава нещата.

          - Реклама -

          Според Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) мигрената обикновено прилича на „много силно главоболие“ с една съществена разлика. За разлика от типичното главоболие, „пулсиращото“ усещане при мигрена може да се усети само от едната страна на главата.

          Непосредствено преди мигрената може да получите и други симптоми, като умора, специфичен глад за храна, жажда, промени в настроението и скованост на врата. Може да получите и предупредителни знаци, че сте на път да получите мигрена, известни като аура, която представлява проблясъци на светлина, слепи петна и други промени в зрението, съобщи Mirror.

          Мигрената обикновено продължава от няколко часа до няколко дни. Не е известно какво я причинява, но има определени отключващи фактори.

          Едно нещо, което хората, страдащи редовно от мигрена трябва да знаят е, че хранителният режим може да играе важна роля за това колко дълго и често може да се появява тя. Има няколко храни, които те трябва да ограничат.

          Един често срещан продукт в много домове са бананите. Тези жълти плодове могат да предизвикат мигрена при хора, които са чувствителни към тирамин. Той е естествено срещащ се химикал, който се съдържа в плодовете и е свързан с причиняването на пристъп на мигрена при страдащите от нея.

          Тираминът има химическа структура, която телата ни разграждат с помощта на ензими, наречени моноаминооксидаза (МАО). Когато телата ни не произвеждат достатъчно от това сами и се консумират някакви богати на тирамин храни, те могат да се затруднят, което може да доведе до главоболие.

          Съдържанието на тирамин се увеличава с узряването на бананите, особено ако са презрели. Така че хората, които страдат доста силно от мигрена, трябва да избягват често срещаните плодове – особено ако са по-скоро жълти, отколкото зелени.

          Мигрената често може да извади хората от строя със сковаващите си ефекти. А има една често срещана храна, която може да консумирате и която несъзнателно влошава нещата.

          - Реклама -

          Според Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) мигрената обикновено прилича на „много силно главоболие“ с една съществена разлика. За разлика от типичното главоболие, „пулсиращото“ усещане при мигрена може да се усети само от едната страна на главата.

          Непосредствено преди мигрената може да получите и други симптоми, като умора, специфичен глад за храна, жажда, промени в настроението и скованост на врата. Може да получите и предупредителни знаци, че сте на път да получите мигрена, известни като аура, която представлява проблясъци на светлина, слепи петна и други промени в зрението, съобщи Mirror.

          Мигрената обикновено продължава от няколко часа до няколко дни. Не е известно какво я причинява, но има определени отключващи фактори.

          Едно нещо, което хората, страдащи редовно от мигрена трябва да знаят е, че хранителният режим може да играе важна роля за това колко дълго и често може да се появява тя. Има няколко храни, които те трябва да ограничат.

          Един често срещан продукт в много домове са бананите. Тези жълти плодове могат да предизвикат мигрена при хора, които са чувствителни към тирамин. Той е естествено срещащ се химикал, който се съдържа в плодовете и е свързан с причиняването на пристъп на мигрена при страдащите от нея.

          Тираминът има химическа структура, която телата ни разграждат с помощта на ензими, наречени моноаминооксидаза (МАО). Когато телата ни не произвеждат достатъчно от това сами и се консумират някакви богати на тирамин храни, те могат да се затруднят, което може да доведе до главоболие.

          Съдържанието на тирамин се увеличава с узряването на бананите, особено ако са презрели. Така че хората, които страдат доста силно от мигрена, трябва да избягват често срещаните плодове – особено ако са по-скоро жълти, отколкото зелени.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Д-р Танер Шахин: Преходът от топло към студено може да има неблагоприятни последици за сърцето

          "Преходът от топло към студено може да има неблагоприятни последици за сърцето. Това се отнася най-вече за възрастните и болните хора. За младите тези...

          Сутришните тренировки спомагат за свалянето на килограми

          Тренировките рано сутрин могат да бъдат особено полезни за психическото и физическото здраве. Освен това спомагат за ускоряването на свалянето на килограми

          Съществува ли връзка между излагането на изкуствена светлина през нощта и депресията?

          "Синуха" съобщава за ново изследване, което показва, че хроничното излагане на изкуствена светлина през нощта, би могло да предизвика депресивно поведение като се активира...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions