Search Suggestions
      петък, 18.07.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Българско производство ли са наистина яйцата в магазините?

          България произвежда достатъчно яйца, за да покрие нуждите на вътрешния пазар, увери Даниел Божанков, председател на Асоциацията за промишлено птицевъдство, в интервю за Радио Варна. Според него около 90% от яйцата по магазините са с български произход.

          - Реклама -

          Въпреки това, родният пазар не е изолиран от внос от страни като Украйна, Румъния и Полша. Божанков изрази притеснение от практиката чуждестранни яйца да се препродават като български, използвайки опаковки с националния флаг, макар продуктът да е произведен в чужбина.

          Според Божанков, въпреки сигналите до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), институцията не третира тази практика като нелоялна търговия. Въпреки че всяко яйце има код, от който ясно личи страната на произход, много потребители не знаят как да го разчетат.

          Как да разпознаем българско яйце?

          Според експерта, най-сигурният начин е да се търси маркировката „BG“ върху самото яйце. Това гарантира, че продуктът е произведен в България. Божанков съветва хората да не купуват яйца, продавани в торбички, които често се представят като „домашни“, но всъщност са преопаковани индустриални продукти. Липсата на оригинална опаковка означава, че потребителят остава без информация за произход, метод на отглеждане и срок на годност.

          Той припомни, че яйцата са с трайност до 28 дни, а през първите 9 дни от снасянето се водят „екстра качество“. За великденските традиции, включително борбите с яйца, той препоръчва да се избират средни или по-малки яйца, тъй като по-едрите обикновено имат по-крехки черупки, защото са от по-възрастни носачки.

          Цени и законови мерки

          По повод предстоящите празници, Божанков коментира, че не се очаква рязко поскъпване при производителите, спрямо предходната година. Средната цена в търговската мрежа в момента е около 50 стотинки на яйце, като има вариации според вида и мястото на продажба.

          По отношение на предложението за таван на надценките, Божанков бе категоричен, че браншът не е бил консултиран. Според него, преди да се въведат подобни мерки, трябва да има сериозен анализ, тъй като те могат да доведат до обратен ефект и да навредят на сектора.

          България произвежда достатъчно яйца, за да покрие нуждите на вътрешния пазар, увери Даниел Божанков, председател на Асоциацията за промишлено птицевъдство, в интервю за Радио Варна. Според него около 90% от яйцата по магазините са с български произход.

          - Реклама -

          Въпреки това, родният пазар не е изолиран от внос от страни като Украйна, Румъния и Полша. Божанков изрази притеснение от практиката чуждестранни яйца да се препродават като български, използвайки опаковки с националния флаг, макар продуктът да е произведен в чужбина.

          Според Божанков, въпреки сигналите до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), институцията не третира тази практика като нелоялна търговия. Въпреки че всяко яйце има код, от който ясно личи страната на произход, много потребители не знаят как да го разчетат.

          Как да разпознаем българско яйце?

          Според експерта, най-сигурният начин е да се търси маркировката „BG“ върху самото яйце. Това гарантира, че продуктът е произведен в България. Божанков съветва хората да не купуват яйца, продавани в торбички, които често се представят като „домашни“, но всъщност са преопаковани индустриални продукти. Липсата на оригинална опаковка означава, че потребителят остава без информация за произход, метод на отглеждане и срок на годност.

          Той припомни, че яйцата са с трайност до 28 дни, а през първите 9 дни от снасянето се водят „екстра качество“. За великденските традиции, включително борбите с яйца, той препоръчва да се избират средни или по-малки яйца, тъй като по-едрите обикновено имат по-крехки черупки, защото са от по-възрастни носачки.

          Цени и законови мерки

          По повод предстоящите празници, Божанков коментира, че не се очаква рязко поскъпване при производителите, спрямо предходната година. Средната цена в търговската мрежа в момента е около 50 стотинки на яйце, като има вариации според вида и мястото на продажба.

          По отношение на предложението за таван на надценките, Божанков бе категоричен, че браншът не е бил консултиран. Според него, преди да се въведат подобни мерки, трябва да има сериозен анализ, тъй като те могат да доведат до обратен ефект и да навредят на сектора.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Стойнев: Винаги сме били зад Мая Манолова, но тя не убеди залата

          Драгомир Стойнев, председател на парламентарната група на „БСП-Обединена левица“, коментира избора на новия омбудсман на България, Велислава Делчева, като отбеляза, че това е важна...

          България в топ 7 на най-изгодните европейски дестинации

          България е включена в престижна класация на седемте най-изгодни европейски дестинации, публикувана от изданието „Таймс Ентъртейнмънт“, част от групата на „Таймс ъв Индия“ (Times...

          Свидетел на трагичното убийство в Каравелово с шокиращ разказ

          „Нечо не е убиец!” - това заяви една от най-близките до военния, прострелял смъртоносно приятел в Каравелово. Тя е била на тържеството в дома на Начо,

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions