Search Suggestions
      сряда, 14.05.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Агрохимикалите в храната – заплаха за хормоните ни и скрит риск от рак

          Плодовете и зеленчуците изглеждат свежи, сочни и полезни. Но какво се крие под лъскавата им обвивка? В съвременното земеделие все по-често се използват агрохимикали – пестициди, хербициди, торове и стимулатори на растежа – които оставят следи в храната ни. Те не просто удължават срока ѝ на годност, а навлизат в телата ни, където могат да нарушат хормоналния баланс и да отключат редица заболявания.

          - Реклама -

          Учени от цял свят алармират, че агрохимикалите в храната могат да действат като „ендокринни разрушители“ – вещества, които имитират или блокират нашите естествени хормони. Последствията са сериозни: смущения в репродуктивното здраве, проблеми с щитовидната жлеза, ранно полово съзряване при децата, а в дългосрочен план – повишен риск от развитие на рак.

          Особено тревожно е, че тези токсични вещества се натрупват в организма, където действат коварно и невидимо – ден след ден, хапка след хапка. А понякога дори биологично чистите продукти не са напълно защитени, ако са отглеждани в замърсена почва или напоявани с вода, съдържаща остатъчни химикали.

          Знаем ли всъщност какво ядем всеки ден? И може ли една невидима молекула в ябълката или салатата ни да е началото на болест, която ще усетим години по-късно?

          Прочети повече…

          Плодовете и зеленчуците изглеждат свежи, сочни и полезни. Но какво се крие под лъскавата им обвивка? В съвременното земеделие все по-често се използват агрохимикали – пестициди, хербициди, торове и стимулатори на растежа – които оставят следи в храната ни. Те не просто удължават срока ѝ на годност, а навлизат в телата ни, където могат да нарушат хормоналния баланс и да отключат редица заболявания.

          - Реклама -

          Учени от цял свят алармират, че агрохимикалите в храната могат да действат като „ендокринни разрушители“ – вещества, които имитират или блокират нашите естествени хормони. Последствията са сериозни: смущения в репродуктивното здраве, проблеми с щитовидната жлеза, ранно полово съзряване при децата, а в дългосрочен план – повишен риск от развитие на рак.

          Особено тревожно е, че тези токсични вещества се натрупват в организма, където действат коварно и невидимо – ден след ден, хапка след хапка. А понякога дори биологично чистите продукти не са напълно защитени, ако са отглеждани в замърсена почва или напоявани с вода, съдържаща остатъчни химикали.

          Знаем ли всъщност какво ядем всеки ден? И може ли една невидима молекула в ябълката или салатата ни да е началото на болест, която ще усетим години по-късно?

          Прочети повече…

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Тръмп намали с 31% финансирането за изследвания в областта на рака в САЩ

          Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е намалила финансирането за изследвания в областта на рака с 31% през първите 3 месеца на 2025 г....

          За първи път в света 3D-принтирана кожа се използва за лечение на жертви на изгаряния

          В болница „Конкорд“ в Сидни, Австралия, се провежда първото в света медицинско изпитване. С помощта на собствените кожни клетки на пациента биоматериалите могат да...

          Експерт по безопасност на ваксините: Варицелата може да доведе до тежко мозъчно възпаление

          "Варицелата може да протече тежко при всеки, а сред усложненията са и мозъчно възпаление. Не си я причинявайте ненужно". Това коментира ръководителят на лаборатория в...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions