Search Suggestions
      понеделник, 12.05.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Консумацията на авокадо по време на бременност намалява почти наполовина риска от хранителни алергии при бебето

          Хранителният режим на майката и други фактори, свързани с начина на живот по време на бременността, оказват влияние върху развиващото се бебе.

          - Реклама -

          Авокадото съдържа специфични хранителни вещества и биоактивни съединения, които могат да допринесат за намаляване на риска от бъдещи хранителни алергии при потомството. Скорошно проучване в списание Pediatric Research оценява ефекта от консумацията на авокадо по време на бременността по отношение на риска от хранителни алергии при децата, в сравнение с липсата на консумация..

          По данни на организацията Food Allergy Research and Education (FARE) хранителните алергии засягат почти едно на всеки 13 деца. Жените, които ядат много сладкиши и печени храни по време на бременност, може да имат деца с по-висок риск от хранителни алергии. По същия начин провъзпалителната диета, богата на нездравословни храни, предразполага към астма при потомството.

          Обратно, алергичният ринит, екземата, астмата и хриповете са рядкост при децата на майки, които са яли повече зеленчуци и кисело мляко или са се придържали към модел, подобен на средиземноморската диета, по време на бременността. Антиоксидантите в плодовете и зеленчуците могат да обяснят този ефект с модулиране на развиващата се имунна система.

          Месните продукти или преработеното месо също са свързани с алергични хрипове, докато консумацията на ябълки намалява риска от това състояние. Общата консумация на плодове не показва такава връзка, може би защото всеки плод има различен състав на фитохимикали.

          Настоящото проспективно кохортно проучване, за което тримата автори са свързани с Центъра за хранене с авокадо, Съвета за авокадо Хас, въпреки че самото проучване е финансирано от Комитета за научни изследвания на Университетската болница в Куопио, водосборна област за държавно финансиране на научни изследвания и Фондацията за педиатрични изследвания, изследва как консумацията на авокадо от майката по време на бременността влияе благоприятно върху риска от хранителна алергия на потомството. Едно авокадо съдържа приблизително 13 г мононенаситени мазнини и 9,5 г диетични фибри, като хранителният му състав е близък до този на средиземноморската диета. Макар че авокадото по принцип съдържа хранителни вещества, които подпомагат развитието на очите, невралната тръба и сърцето в ембриона, това конкретно проучване се фокусира върху алергичните резултати.

          Данните са от проучването Kuopio Birth Cohort (KuBiCo), което включва жени, родили децата си между 2013 и 2022 г. Включените в окончателния анализ 2272 участници са представителни за всички жени, родили децата си през този период.

          Качеството на тяхното хранене е оценено с помощта на инструмента Alternative Healthy Eating Index for Pregnancy (AHEI-P). Участничките бяха класифицирани в две групи в зависимост от това дали са консумирали авокадо през първия и третия триместър на бременността. Четирите алергични състояния (ринит, пароксизмални хрипове, атопична екзема и хранителна алергия) при потомството бяха отчетени като отговори „да/не“.

          Средната възраст на жените при раждането е била приблизително 31 години, като повечето от тях са имали първо бебе. Средният индекс на телесна маса (ИТМ) е бил приблизително 25 kg/m2. Средният резултат по AHEI-P е 59 точки, което показва умерено качество на храненето.

          Потребителките на авокадо са били по-възрастни, по-рядко са се подлагали на цезарово сечение (ЦС), по-вероятно е да не са пушачки и по-вероятно е да са нулипарови или примипарови (с нула или едно предишно раждане). Те са имали по-висок резултат по AHEI-P. Освен това те са кърмили по-дълго и са имали по-нисък индекс на телесна маса.

          На 12-месечна възраст рискът от хранителни алергии е бил два пъти по-голям при децата на неконсуматори на авокадо – 4,2 % спрямо 2,4 % при родените от консуматори на авокадо. Сред жените, които са консумирали авокадо, потомството е било с приблизително 44% по-нисък риск от хранителна алергия на 12 месеца след компенсиране на множество други рискови фактори.

          Сред тях са възрастта на майката при раждането, образованието, индексът на телесна маса, броят на предишните раждания и фактори, свързани с бебето, като например настаняване в интензивно отделение за новородени (НИИ) или раждане с цезарово сечение. Други смущаващи фактори са кърменето, употребата на алкохол и/или тютюнопушенето по време на бременността, както и качеството на храненето.

          При суровия анализ пароксизмалните хрипове засягат 13,3 % от потомството на неконсуматори спрямо 9,8 % от родените от консуматори. Тази разлика обаче значително намалява след коригиране за всички фактори, които могат да повлияят на резултата.

          Алергичният ринит и екземата не показват значителна разлика с консумацията на авокадо в напълно коригирания модел. Тъй като тези нарушения могат да се развият по-късно, за да се обхванат тези резултати, са необходими по-дълги периоди на проследяване, за разлика от хранителните алергии, които обикновено се проявяват на 6-12 месеца, когато започват да се приемат твърди храни.

          Авокадото осигурява антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на вероятността детето да развие алергии чрез промяна на реакциите на Т-клетките. Съдържанието на фибри в авокадото също е важно. То може да промени благоприятно чревния микробиом и да насърчи полезната чревна ферментация, произвеждайки съединения като късоверижни мастни киселини (SCFA), които направляват здравословното съзряване на имунната система. Мононенаситените мазнини в авокадото също могат да намалят нежеланата имунологична активност, тъй като те са обратнопропорционално свързани с разпространението на астмата при юноши и възрастни.

          Хранителният режим на майката и други фактори, свързани с начина на живот по време на бременността, оказват влияние върху развиващото се бебе.

          - Реклама -

          Авокадото съдържа специфични хранителни вещества и биоактивни съединения, които могат да допринесат за намаляване на риска от бъдещи хранителни алергии при потомството. Скорошно проучване в списание Pediatric Research оценява ефекта от консумацията на авокадо по време на бременността по отношение на риска от хранителни алергии при децата, в сравнение с липсата на консумация..

          По данни на организацията Food Allergy Research and Education (FARE) хранителните алергии засягат почти едно на всеки 13 деца. Жените, които ядат много сладкиши и печени храни по време на бременност, може да имат деца с по-висок риск от хранителни алергии. По същия начин провъзпалителната диета, богата на нездравословни храни, предразполага към астма при потомството.

          Обратно, алергичният ринит, екземата, астмата и хриповете са рядкост при децата на майки, които са яли повече зеленчуци и кисело мляко или са се придържали към модел, подобен на средиземноморската диета, по време на бременността. Антиоксидантите в плодовете и зеленчуците могат да обяснят този ефект с модулиране на развиващата се имунна система.

          Месните продукти или преработеното месо също са свързани с алергични хрипове, докато консумацията на ябълки намалява риска от това състояние. Общата консумация на плодове не показва такава връзка, може би защото всеки плод има различен състав на фитохимикали.

          Настоящото проспективно кохортно проучване, за което тримата автори са свързани с Центъра за хранене с авокадо, Съвета за авокадо Хас, въпреки че самото проучване е финансирано от Комитета за научни изследвания на Университетската болница в Куопио, водосборна област за държавно финансиране на научни изследвания и Фондацията за педиатрични изследвания, изследва как консумацията на авокадо от майката по време на бременността влияе благоприятно върху риска от хранителна алергия на потомството. Едно авокадо съдържа приблизително 13 г мононенаситени мазнини и 9,5 г диетични фибри, като хранителният му състав е близък до този на средиземноморската диета. Макар че авокадото по принцип съдържа хранителни вещества, които подпомагат развитието на очите, невралната тръба и сърцето в ембриона, това конкретно проучване се фокусира върху алергичните резултати.

          Данните са от проучването Kuopio Birth Cohort (KuBiCo), което включва жени, родили децата си между 2013 и 2022 г. Включените в окончателния анализ 2272 участници са представителни за всички жени, родили децата си през този период.

          Качеството на тяхното хранене е оценено с помощта на инструмента Alternative Healthy Eating Index for Pregnancy (AHEI-P). Участничките бяха класифицирани в две групи в зависимост от това дали са консумирали авокадо през първия и третия триместър на бременността. Четирите алергични състояния (ринит, пароксизмални хрипове, атопична екзема и хранителна алергия) при потомството бяха отчетени като отговори „да/не“.

          Средната възраст на жените при раждането е била приблизително 31 години, като повечето от тях са имали първо бебе. Средният индекс на телесна маса (ИТМ) е бил приблизително 25 kg/m2. Средният резултат по AHEI-P е 59 точки, което показва умерено качество на храненето.

          Потребителките на авокадо са били по-възрастни, по-рядко са се подлагали на цезарово сечение (ЦС), по-вероятно е да не са пушачки и по-вероятно е да са нулипарови или примипарови (с нула или едно предишно раждане). Те са имали по-висок резултат по AHEI-P. Освен това те са кърмили по-дълго и са имали по-нисък индекс на телесна маса.

          На 12-месечна възраст рискът от хранителни алергии е бил два пъти по-голям при децата на неконсуматори на авокадо – 4,2 % спрямо 2,4 % при родените от консуматори на авокадо. Сред жените, които са консумирали авокадо, потомството е било с приблизително 44% по-нисък риск от хранителна алергия на 12 месеца след компенсиране на множество други рискови фактори.

          Сред тях са възрастта на майката при раждането, образованието, индексът на телесна маса, броят на предишните раждания и фактори, свързани с бебето, като например настаняване в интензивно отделение за новородени (НИИ) или раждане с цезарово сечение. Други смущаващи фактори са кърменето, употребата на алкохол и/или тютюнопушенето по време на бременността, както и качеството на храненето.

          При суровия анализ пароксизмалните хрипове засягат 13,3 % от потомството на неконсуматори спрямо 9,8 % от родените от консуматори. Тази разлика обаче значително намалява след коригиране за всички фактори, които могат да повлияят на резултата.

          Алергичният ринит и екземата не показват значителна разлика с консумацията на авокадо в напълно коригирания модел. Тъй като тези нарушения могат да се развият по-късно, за да се обхванат тези резултати, са необходими по-дълги периоди на проследяване, за разлика от хранителните алергии, които обикновено се проявяват на 6-12 месеца, когато започват да се приемат твърди храни.

          Авокадото осигурява антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на вероятността детето да развие алергии чрез промяна на реакциите на Т-клетките. Съдържанието на фибри в авокадото също е важно. То може да промени благоприятно чревния микробиом и да насърчи полезната чревна ферментация, произвеждайки съединения като късоверижни мастни киселини (SCFA), които направляват здравословното съзряване на имунната система. Мононенаситените мазнини в авокадото също могат да намалят нежеланата имунологична активност, тъй като те са обратнопропорционално свързани с разпространението на астмата при юноши и възрастни.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Какво всъщност причинява високият холестерол (и как да го намалите)

          Холестеролът има известен проблем с имиджа си. Веществото, което циркулира в тялото ни, е очернено като опасна мазнина, която запушва артериите ни и потенциално...

          Епидемията от морбили в САЩ надхвърли 1000 потвърдени случая

          Епидемията от морбили в Съединените щати надхвърли 1000 потвърдени случая с три смъртни случая до момента, показват местни данни. Това е сериозна поява на болестта,...

          ЕС алармира за суицидни мисли, предизвикани от приема на лекарство срещу косопад

          Лекарство за лечение на косопад при мъже носи рядък риск от самоубийствени мисли, установи регулаторният орган на Европейския съюз за лекарствени продукти, съобщи „Евронюз“. Комитетът...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions