Аминокиселината таурин, която е активната съставка в енергийните напитки, може да играе ключова роля в развитието на агресивни форми на рак на кръвта. Това съобщиха учени от Университета в Рочестър, които публикуваха резултатите от работата си в списание Nature. Проучването установи, че клетките на миелоидната левкемия, един от най-злокачествените видове левкемия, активно абсорбират таурин от костния мозък. Получавайки достъп до това вещество, те ускоряват собствения си растеж и делене.
- Реклама -
Въпреки това, когато механизмът за абсорбция на таурин от туморните клетки е бил блокиран при лабораторни мишки, прогресията на заболяването е била значително забавена. Според учените това откритие не означава, че тауринът е пряко вреден за всички, но поставя под въпрос неговата безопасност за хора в риск, включително тези с предразположеност към рак на кръвта или подложени на лечение.
Парадоксално, но при други видове тумори, като рак на стомаха, тауринът може действително да забави растежа на клетките. Това предполага сложна и зависима от контекста роля на аминокиселината в тялото. През април 2025 г. испански учени откриха, че мазните храни ускоряват разпространението на рака. При мишки с агресивна форма на рак на гърдата, излишните мазнини са увеличили метастазите, докато преминаването към нормална диета е намалило броя на туморите.
Аминокиселината таурин, която е активната съставка в енергийните напитки, може да играе ключова роля в развитието на агресивни форми на рак на кръвта. Това съобщиха учени от Университета в Рочестър, които публикуваха резултатите от работата си в списание Nature. Проучването установи, че клетките на миелоидната левкемия, един от най-злокачествените видове левкемия, активно абсорбират таурин от костния мозък. Получавайки достъп до това вещество, те ускоряват собствения си растеж и делене.
- Реклама -
Въпреки това, когато механизмът за абсорбция на таурин от туморните клетки е бил блокиран при лабораторни мишки, прогресията на заболяването е била значително забавена. Според учените това откритие не означава, че тауринът е пряко вреден за всички, но поставя под въпрос неговата безопасност за хора в риск, включително тези с предразположеност към рак на кръвта или подложени на лечение.
Парадоксално, но при други видове тумори, като рак на стомаха, тауринът може действително да забави растежа на клетките. Това предполага сложна и зависима от контекста роля на аминокиселината в тялото. През април 2025 г. испански учени откриха, че мазните храни ускоряват разпространението на рака. При мишки с агресивна форма на рак на гърдата, излишните мазнини са увеличили метастазите, докато преминаването към нормална диета е намалило броя на туморите.
🙏🍀