Ново изследване свързва консумацията на висококачествени въглехидрати в средна възраст с по-здравословното стареене. Висококачествените въглехидрати са пълнозърнести храни, плодове, нескорбялни зеленчуци и бобови растения, пише Eatingwell. Тези въглехидрати са свързани с по-добра физическа функция и когнитивно здраве десетилетия по-късно, отбелязва диетоложката Ани Нгуен.
Това, което ядете през 40-те и 50-те си години, може да помогне да се определи колко бавно ще остареете с напредване на възрастта. Жените, които консумират повече висококачествени въглехидрати и фибри в средна възраст, са значително по-склонни да достигнат напреднала възраст с добри физически и когнитивни функции – и без сериозни хронични заболявания, според ново проучване, сподели специалистката. Интересното е, че въглехидратите като бисквитки и тестени изделия от бяло брашно са имали обратен ефект.
Изследователи от университета Тафтс и Харвардския университет установяват, че качеството е от значение, когато става въпрос за въглехидрати и стареене. Анализът установи, че консумацията на висококачествени въглехидрати от пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения, както и по-високо общо съдържание на диетични фибри в средна възраст, е свързана с 6–37% по-висока вероятност за здравословно стареене и по-добро психическо и физическо здраве. Междувременно, диетите с високо съдържание на рафинирани въглехидрати – от добавени захари, бял хляб и други преработени зърнени храни – са свързани с по-лоши резултати. Жените, които са консумирали повече рафинирани въглехидрати, са имали 13% по-малка вероятност да остареят добре. Нишестените зеленчуци като картофи и царевица също са свързани с по-ниски маркери на стареене, особено когато се консумират в големи количества.
Учените също така са изследвали какво се случва, когато определени макронутриенти са заменени с висококачествени въглехидрати. Заместването на рафинирани въглехидрати, мазнини или животински протеини с висококачествени въглехидрати увеличава шансовете за здравословно остаряване със 7–16%. Ако искате да добавите повече пълнозърнести храни към диетата си, изберете кафяв ориз, киноа, овес, булгур или фаро от магазина вместо бял ориз или паста. „Опитайте да добавяте допълнителна порция зеленчуци или плодове към всяко хранене. Замразените и консервираните варианти (без добавена захар или сол) са чудесен и достъпен избор“, посъветва Нгуен.
Тя добави, че добавянето на бобови растения към диетата също може да помогне. Бобът, лещата и нахутът са бюджетни източници на растителни въглехидрати и протеини с високо съдържание на фибри. „Някои промени в закуските ви също могат да помогнат, особено ако сте склонни да избирате по-преработени, рафинирани закуски. Опитайте да замените крекерите и чипса с опции като пресни плодове, печени нахут или пълнозърнест препечен хляб с ядково масло“, сподели диетоложката. Тя отбеляза, че тези малки промени могат да се натрупат с течение на времето, потенциално помагайки за поддържане на умствена яснота, физическа сила и цялостно благополучие в по-късни години.