Камъните в бъбреците представляват малки, твърди образувания, които се формират, когато в урината се натрупат определени минерали. Те могат да причинят изключително силна болка, особено когато се движат по пикочните пътища. Добрата новина е, че според различни изследвания начинът на хранене и пиене на достатъчно течности могат значително да намалят риска от тяхното образуване.
Една от най-важните стъпки за предпазване е редовното пиене на достатъчно количество вода. Добрата хидратация разрежда веществата в урината, които водят до образуване на камъни. Колкото повече вода пиете, толкова по-малък е шансът минералите да се утаят и да се слепят. Обикновено се препоръчват поне 8 до 10 чаши вода дневно, а за хора, които спортуват активно или живеят в горещ климат, нуждите са още по-големи.
Някои храни също играят важна роля за превенцията. Плодове и зеленчуци, богати на вода и цитрати, са полезни, тъй като цитратът спира кристалите да се съединяват. Цитрусовите плодове като лимони, портокали и лайм са особено препоръчителни. Изследвания сочат, че редовното пиене на сок от портокал или лимонада може да намали риска от камъни.
Приемът на достатъчно калций от храната също е от значение. Въпреки широко разпространеното мнение, че калцият трябва да се избягва, всъщност той се свързва с оксалатите в храносмилателната система, като така им пречи да формират камъни в бъбреците. Нискомасленото мляко, киселото мляко и сиренето са добри източници на калций.
Храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнест хляб, овес и кафяв ориз подпомагат здравето на бъбреците и намаляват риска от образуване на камъни. Зеленчуците, особено листните (с изключение на спанака заради високото съдържание на оксалат), чушките и краставиците помагат за поддържане на по-алкална урина, което затруднява някои видове камъни да се образуват.
Намаляването на солта и захарта също е важно. Твърде много сол кара бъбреците да отделят повече калций в урината, което повишава риска. Затова е добре да се ограничат преработените и солени храни.
Прекаляването с животински протеини като червено месо, птици и яйца също може да увеличи вероятността за камъни, особено тези от пикочна киселина. Затова специалистите съветват да се консумират повече растителни източници на протеин, когато е възможно.
Големи изследвания, включително тези на Националния институт по здравеопазване, доказват, че разнообразното хранене, богато на течности, пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести продукти, е ключът към здрави бъбреци. Така не само се намалява рискът от камъни, но се поддържа и общото здравословно състояние на организма.