петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА СГС ПОДАДЕ ОСТАВКА

      Оставката на съдия Янева идва след скандала около разработката „Червеи “и предшестващите го други такива, свързани със случайното разпределение на дела.
      През миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров настоя съдия Янева да бъде временно отстранена като председател на СГС и от длъжност съдия. Той изтъкна, че това е нормално решение предвид факта, че срещу Янева е образувано досъдебно производство заради незаконно разрешение за използване на СРС по разработката „Червеи“.
      Искането си за оставката на председателката на СГС главният прокурор адресира към Висшия съдебен съвет. По-късно съвета реши да изслуша Янева, но тя не се появи, а изпрати писмени обяснения, в които заяви, че не е нарушила закона. Ден по-късно в доклада на Бюрото за контрол на СРС твърдението й беше оборено, поради множеството констатирани нарушения по разработката „Червеи“. 
      Според изнесените публично данни съдия Янева е разрешавала използването на СРС-та за максимален срок от 300 дни, при разрешен максимално 180, без да изиска материали, които да обосновават употребата им.
      В края на миналата седмица правосъдният министър Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесоха предложение във ВСС срещу Янева и заместничката й Богдана Желявска да бъде образувано дисциплинарно производство. Предложението е свързано с проблемите при случайното разпределение на дела и съмненията за корупция.

      Още преди месеци съдии апелираха Владимира Янева и заместниците й да се оттеглят заради всички скандали около СГС, но това не се случи.

      Запитана за това дали високопоставени лица от изпълнителната власт са повлияли с изказванията си за отстраняването й,  Янева казва: „Не мога да твърдя подобно нещо“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ