четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИСЛЯМИСТИ ПОРЪЧАХА НОВИЯ ШЕФ НА „ШАРЛИ ЕБДО“

      Новият шеф на „Шарли ебдо“ Лоран Сурисо с псевдоним Рис е излязъл за няколко часа от болницата, в която се лекува, за да участва в подготовката на новия брой на сатиричния седмичник. При неговото появяване извън болничната стая стана ясно, че той е обект на поръчково преследване от ислямисти.
      Информацията не е изненада, тъй като повечето журналисти от „Шарли ебдо“ са денонощно под полицейска охрана, а през работния ден в редакцията на седмичника дежурят десетина полицаи.
      Днес на пазара излезе вторият брой на „Шарли ебдо“ след терористичната атака от 7 януари, при която братята Саид и Шериф Куаши, от алжирски произход, избиха 12 души. Седмичникът е в 2,5 млн. тираж.
      „Новият ни брой също е израз на почит пред паметта на загиналите, още една акция в борбата за свобода на словото“, заяви Патрик Пейу от редакцията на изданието. 
      „… Почваме отново!“ – гласи надписът под карикатурата от корицата, предаде ТАСС.
      Новият брой на „Шарли ебдо“ е с яркочервена корица. На нея е нарисувано тичащо куче с навит брой от седмичника в челюстите, а около него тичат карикатурни герои с животински черти. Сред преследващите кучето са шаржирани водачката на френския Национален фронт Марин Льо Пен, с вид на булдог, бившия президент Никола Саркози, като на пудел, черен вълк с автомат в зъбите, символизиращ ислямистите, а също и папа Франциск. Като послание към всички критици на възстановеното издание на корицата е ситуиран надписът „Почваме отново!“. 

      Коментираните в последния брой на „Шарли ебдо“ теми и карикатури са свързани с бившия шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, предстоящата продажба на френски бойни самолети „Рафал“ за Египет, преговорите между властите и синдикатите във Франция, финансовото положение на Гърция, терористичните атаки по света. На 16-те страници на изданието се разглеждат и екологични теми, присъства и грипът във Франция. 
      След нападението над журналистите от „Шарли ебдо“ абонатите му са се увеличили значително и вече са 220 хиляди. От даренията и продажбите на първия си брой седмичникът е събрал общо около 15 млн. евро, 4,2 млн. от тях
      ще бъдат препратени към семействата на загиналите във Франция в атентатите от 7 до 9 януари.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ