понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ВЪПРОСЪТ С КЛАСИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ ОСТАВА НЕРЕШЕН

      Къде ще се помещава сградата на Класическата гимназия в София? Този въпрос вече две години не може да намери адекватно решение. Точно днес извънредна проверка за азбест спря връщането на учениците в ремонтирана сграда на ул. „Баба“ в квартал Модерно предградие в столицата. Резултатите от проверката ще станат ясни до дни. Решението за преместването на сградата от центъра в покрайнините на града беше взето от министъра на културата Вежди Рашидов. В поредния ден на протести по повод гимназията обаче, извънредна проверка, поръчана от Министерството на здравеопазването, блокира решението на Рашидов.Сутринта занятията трябваше да започнат в ремонтираната сграда в квартал Модерно предградие. Рано тази сутрин обаче родители се събраха на протест срещу решението и вместо да спазят заповедта на културния министър и да влязат в класните стаи, те за пореден път заявиха, че отказват да се местят. Основният аргумент на родители и ученици, които искат да останат в центъра е това, че другата сграда се намира в периферията на града и няма особен избор на транспорт. От училищното настоятелство също не са съгласни с местенето на училището в средата на годината.

      Сградата беше ремонтирана за 2.2 млн. лв по европейски програми база. Ако Класическата гимназия не се върне там обаче, министерството ще трябва да възстанови сумата от бюджета си.
      Припомняме, че миналата година от лаборатория на БАН сигнализираха за наличие на азбест в в новоремонтираната сграда. Азбестовите плоскости са канцерогенни и забранени от европейското законодателство.
      Сутринта в Министерството на културата се проведе и пресконференция по наболелия проблем .
      Засега и новата сграда остава затворена за занятия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ