петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ХЕПАТИТЪТ – СКРИТА ЕПИДЕМИЯ ИЛИ РЕШИМ ПРОБЛЕМ?

      Политици, специалисти и пациенти се обединиха в името на въвеждане и изпълнение на проекта за Национална програма за борба с вирусните хепатити в България. Днес в парламента депутати от парламентарната комисия по здравеопазване и български асоциации проведоха дискусия на тема „Хепатитът – скрита епидемия или решим проблем?“. Сред специалните гости бяха евродепутатите Андрей Ковачев и Кристиан Бушой.
      Участниците в дискусията обсъдиха работния проект за Национална програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в България, като всички се обединиха около идеята за приемане и изпълнение на програмата.
      На срещата беше представен и проект за Национален регистър на пациентите, лекуващи се от вирусни хепатити в страната, който ще даде възможност за по-добро и навременно проследяване на лечението на пациентите.
      На срещата стана ясно, че в България безплатните годишни скринингови изследвания за пациентите на хемодиализа и за бременните жени са близо 30 000. Това обаче не е достатъчно, тъй като заразените и диагностицираните са много повече.
      Милиони хора в цяла Европа се заразяват с хепатит, като повечето от тях даже не знаят, че са болни, тъй като хепатитът обикновено протича без симптоми.
      В периода между 2006 и 2012 година около 110 хиляди души в Европа са заболели от хепатит Б, а от хепатит С – приблизително 206 хиляди души.
      В целия свят около 170 млн. души са приносители на хепатит С, като всяка година се регистрират около 3-4 млн. нови случаи.
      В България заболеваемостта е около 5%.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ