петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ НА УЧЕНИЕ В УКРАЙНА

      Българската армия ще участва в две международни учения в Украйна през месец юли, съобщи АФП. Все още не е ясно колко от нашите войници ще бъдат изпратени на планово учение от НАТО. От Министерство на отбраната увериха, че то няма връзка с конфликтите в страната, а е предварително насрочено още преди 10 месеца.
      Ученията са кръстени “Rapid trident” и “Saber guardian”.
      По първото от тях нашата страна взе участие още миналата есен в района на Лвов, Украйна. Тогава в ученията на НАТО се включиха общо 15 страни с 1300 военни.
      През 2014 г. „Saber guardian” се проведе на полигона в „Ново село“, до Сливен. В него се включиха 12 държави и 700 техни военнослужещи, сред тях въоръжени сили на САЩ, Турция, Полша, Украйна и други.
      От Министерство на отбраната съобщиха, че главните цели на тези учения са повишаване на сътрудничеството между страните–членки на организацията и безопасността на НАТО.
      Тренировъчните лагери обаче се провеждат във време, в което ситуацията в Украйна е усложнена, а мирната обстановка – под въпрос. През изминалата година родната ни армия взе участие в общо 12 интернационални учения. Освен в Украйна, такива предстоят в Албания, Грузия и Германия. Същевременно у нас се планират 22 учения за тази година. Все по-осезаемо и наситено става присъствието на американската армия в България. Десетки военни на САЩ ще участват в традиционните учения „Тракийски орел“, „Тракийско лято“ и „Тракийска звезда“. В края на юли българските и американските военни сили ще направят тренировка по въздух с изтребители на САЩ и родни бомбардировачи СУ-25.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ