събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      КЛАСИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ – ОДИСЕЯТА ПРОДЪЛЖАВА

      Вчера в официално отворено писмо на Министерство на културата беше обяснено, че преместването на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в центъра на София е невъзможно. Причината е голямата сума пари, инвестирана в ремонт на сградата на гимназията в Модерно предградие.
      В писмото се посочва, че въпреки това, натискът за оставяне на училището в сградата на Женския пазар остава огромен, като според неговите инициатори тяхната позиция е горещо и официално подкрепена от Реформаторския блок.
      В отвореното писмо няма визирани конкретни имена. Фактологията от изминалите седмици обаче показва, че по темата своето мнение е изразил съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.
      В текста на Министерство на културата се дават разяснения за начина на възлагане и реализиране на ремонта, а се задават и редица въпроси към Реформаторите.
      Днес се очаква официалната реакция на Реформаторският блок.
      И така с новите събития драмата около сградата на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) вече навлезе в ново действие. След като учениците бяха преместени в 13-о училище до Женския пазар ремонтът на сградата в Модерно предградие за 2,2 млн. лв., от европейски програми, приключи. Сега учениците трябва да се върнат в сградата си на ул. „Баба“, за да бъде изпълнено условието за връщане в бюджета на усвоените в ремонта на базата средства.
      Сключеният договор за европарите изисква след ремонта на посочената сграда в Модерно предградие да се настани същото училище за минимум пет години, иначе парите се връщат. Затова Министерството издаде заповед за връщане на учениците. Последваха протести и контрапротести.
      Заради решението за поредно преместване в четвъртък вечерта се проведе поредна среща в Министерство на културата. Малко след несполучливите преговори с Вежди Рашидов, дългогодишният преподавател по немски в гимназията Бойко Атанасов почина от масиран инфаркт. В петък 35 учители заявиха, че ще подадат оставки , а в събота бившият директор на гимназията Гергина Тончева призова премиерът Бойко Борисов да разреши проблема и да върне гимназията в центъра на София.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ