понеделник, 23.09.24
4.8 C
София
12 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЧИНОВНИЦИТЕ С ГЪВКАВО РАБОТНО ВРЕМЕ

      Вицепремиерът Ивайло Калфин изрази мнение, че гъвкавият модел на работно време на еврочиновниците трябва да се приложи и у нас. Той уточни, че в случая трябва да става дума и за двата пола, а не само за жените. Според него с по-гъвкаво работно време хората ще имат възможност по-лесно да съгласуват ангажиментите си с отглеждането на своите деца и вземането им от детска градина и училище.
      За България понятието гъвкаво работно време не е новост. Още през 2012 г. то беше въведено за чиновниците в интервала от 7:30 до 18:30 часа. Фиксираният тогава период за задължително присъствие беше от 10 до 16 часа, а останалите два часа можеше да се отработват от служителите от 7:30 до 18:30 часа, но не по-късно или по-рано.
      На дискусията „Жените в управлението – европейски предизвикателства“ е разгледана възможността чиновниците у нас да се трудят по 40 часа седмично, като сами си определят по колко часа на ден и кога да отиват и да си тръгват от работното място.
      За сравнение в Европейския парламент (ЕП) администрацията работи по 38 часа на седмица с прилагане на принципа за гъвкавост на работното време.
      Въвеждането на по-либерални принципи на работен режим ще облекчи значително дамите, заети в администрацията. Като пример за това Ивайло Калфин посочи разпределениeто на постовете в повереното му министерство 50 % от общия състав, в което са дами.
      Според данни на Евростат за 2013 година 73% от всички чиновници у нас са жени.
      В коментарите си на срещата „Жените в управлението – европейски предизвикателства” социалният министър и вицепремиер не скри, че жените у нас получават по-ниски пенсии от мъжете, защото се пенсионират по-рано, имат по-малко години трудов стаж и са получавали по-ниско заплащане.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ