събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОТКРИХА СЪКРОВИЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ

      Тримата откриватели на ценната находка попадат на откритието си неочаквано, при поредния си поход в пещера. Най-младият член в групата забелязва блестящ предмет, който по-късно се оказва сребърна монета. Привлечени от находката любителите обследват района и намират още една сребърна монета, отсечена в периода на управлението на Александър Велики, съобщава РИА Новости.
      Заедно с двете монети са открити няколко бижута от сребро – пръстени, гривни, обици. Ценностите са съхранявани в керамична маслена лампа и затова учените предполагат, че са скрити там от местните жители по време на Войните на Диадохите – пълководците на Александър Велики.
      През почивните дни, след известието за находката, археолози са изследвали пещерата, в която е направено откритието. В нея, освен съкровището, на Александър Велики, са намерени следи от пребиваването на хора от епохата на енеолита, ранната бронзова епоха, библейския и елинистичния периоди.
      За момента учените пазят в тайна местонахождението на пещерата. Те се опасяват от засилен интерес, който ще затрудни опазването й.
      Това е вторият случай в рамките на месец в Израел, при който значими археологически открития се правят от непрофесионалисти. Първият е от февруари, когато в залива на град Кейсария е намерено най-голямото в историята на страната съкровище от златни  монети.
      По закон, всички археологически артефакти в Израел принадлежат на държавата. Укриването на находки е престъпление, което се наказва с 5 години затвор.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ