събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      РЕЦИДИВИСТИ НА СВОБОДА УБИВАТ ХОРА

      Има инициатива нападенията над доктори да влезят в наказателния кодекс, но един закон не трябва да бъде буфер между обществото за разрешаване на социални проблеми. Това заяви адвокат Димитър Марковски в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ. Ако има такъв закон, ако има съд и присъда нападателите ще си кажат ей, този го осъдиха. Но има нещо важно, всеки е невинен и свободен до влизането на присъдата му в сила, той е на свобода, подчерта още той.
      В затвора някои хора така разбират от защита, че вече се защитават сами. Има норма в закона, която гласи, че един човек в ролята на рецидивист може да извърши отново престъпление, в този случай той се задържа под стража. Когато влезе в сила една присъда, минава повече от месец, за да се стигне до втора инстанция и присъдата да влезе в сила, смята Марковски. В този период може да се случи всичко това. Но ако законът устави второ провинение, няма как да не бъде задържан веднага, каза той.
      Хора от ромски произход, пияни решават, че искат боксова круша и си викат спешен екип. Това заяви Емил Димитров, депутат от ПФ в студиото. Съгласен съм с позицията на министър Москов, допълни той. Решението е екипът да не влиза в опасна махала, те ще стоят на безопасно място извън махалата, няма защо да се влиза в опасни региони, които има нужда от помощ ще иде при тях. Това ще накара ромите да се замислят, че така не става и ще се поправят, каза още депутатът.
      Връщането на смъртното наказание не е панацея, ако го приемем, че влезем в противоречие със закона на ЕС.
      Този дебат се проведе няколко пъти в НС, главният прокурор дойде и предложи няколко идеи. Те вероятно ще бъдат гласувани още другата седмица. Първата е така наречените ел. гривни, така ще се знае къде са, какво правят. Това ще става при домашен арест. Друга мярка е да се явява на всички заседания, това в момента не е задължително, подчерта Димитров.
      Росен Йорданов, бивш директор на Института по психология към МВР пък заяви, че хора рецидивисти не могат да се интегрират в обществото, че живеем в една социопатна-психопатна среда. Възпитаването на отговорност и психична зрялост при тях е ампутирана, те не осъзнават какво правят.
      От 1998 г. се занимавам с такива случай с хора, които имат проблеми със своя морал, те не се променят, заключи той. Но не е нужно да си психолог, за да видиш, че един човек, които не се поправя няма нужда от втори или пореден шанс да се поправи. Това са хора като убиеца на Вероника Здравкова.
      Има малки бюрократични подробности, с които едно дело може да се влачи с години, докато влезе в сила. Идеята с ел. гривни е добра, заключи психологът. Нека изобличаваме и наказваме тези, които не си вършат работата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ