неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ДНЕС Е СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ВОДАТА

      На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Честването на датата започва през 1992 г. на Конференция за околна среда и развитието в Рио де Жанейро, Бразилия.
      Водата като жизненоважен ресурс за човека и природата, обръща фокус към нейното опазване и пестене.
      Празникът в България беше почетен от Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя почете датата като награди най-добрите фотографии на чешми в страната. Събитието беше организирано по повод Седмицата на водата, която приключва днес. В него участие взеха над 500 фотографии на български чешми с историческо и архитектурно значение. Четиричленно жури избра 50 от тях, които да награди. То включваше експерти от България и Италия, оценяващи дойстойните произведения.
      Министър Василева поздрави наградените фотографии, на които беше връчен ваучер за парична награда с различна стойност – за трето място 200 лв. си разделиха двама участници. 400 лв. получи първият подгласник на победителя, а най-добрият от претендентите – 500 лв. Призовете бяха връчени от инж. Иво Иванов от Българска асоциация на водите, експертът Франческо Артибани и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
      Церемонията се проведе в Национален музей „Земята и хората“ в София. От музея бяха организирани множество събития, посветени на Деня на водата. Те включваха ателие за най-малките, където бяха обединени изкуството и грижата за ценния ресурс. Освен към децата, внимание беше обърнато и към възрастните, за които днес беше поставен кантар в сградата, измерващ съдържанието на водата в човешкото тяло.
      Според специалисти и лекари минималното количество от жизненоважната течност, което човек трябва да приема дневно, е 1 литър. Повечето от нас не отдават значимо място на водата в битието си. Липсата й в телата ни обаче може да предизвика много здравословни проблеми.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ