петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      АКО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАПУСНЕ ЕС ЩЕ ИЗГУБИ 2,2% ОТ БВП

      Има голяма вероятност Великобритания да изгуби 2,2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) до 15 години. Това може да се случи, ако страната напусне Европейския съюз. Данните бяха оповестени от института Open Europe, предаде Ройтерс.

      Повод за тази дискусия стана изявлението на британския премиер
      Дейвид Камерън. Той обяви, че, ако Консервативната партия спечели изборите, които предстоят през май, ще бъде организиран референдум относно членството на Великобритания в ЕС до 2017 година.
      Партията на независимостта, която също е скептична относно членството на страната в Съюза, заяви, че ще подкрепи евентуално консервативно правителство на малцинството, ако партията на Камерън се съгласи да се проведе допитването преди Коледа.
      На друго мнение са лейбъристите, които са „за“ членството в ЕС. Според социолози до момента те имат равни шансове на изборите с Консервативната партия. Те обаче
      искат институционална реформа, докато либералдемократите, които са в коалиция с консерваторите, са твърдо проевропейски настроени.
      От института Open Europe отбелязват, че вероятността БВП да бъде засегнат сериозно е голяма, ако Лондон не успее да сключи споразумение за свободна търговия с Европа извън рамките на Европейския съюз. Загубите ще бъдат значителни и ако от Острова сключи споразумения с останалата част от света.
      Най-добрият вариант за страната, според института, е споразумение за свободна търговия с Европа, много амбициозна дерегулация на икономиката и желание за търговия с останалия свят. При тези стъпки Великобритания ще отчете 1,6% увеличение на БВП през 2030 година, отколкото ако остане в ЕС, но британските работници ще бъдат изправени пред увеличена конкуренция от страни, където работната ръка е по-ниско заплатена.
      Най-лошият сценарий е, ако Великобритания напусне ЕС и предприеме протекционистки политики, допълват от института.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ