вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА С НОВ ДИРЕКТОР

      След извършена проверка на Агенция по вписванията са установени сериозни нарушения и нередности. Те доведоха до промяна в ръководството и замяна на досегашния директор Венцислав Спиридонов, съобщиха от Министерство на правосъдието.
      Заповедта за проверката е дадена от премиера Бойко Борисов. Тя завърши преди седмица под контрола на държавни инспектори от Главния инспекторат към МС. Направените констатации, изводи и препоръки показват недвусмислени сериозни нарушения в дейността на длъжностните лица, както и в организацията на Търговския регистър, практиката по договорите за възлагане на обществени поръчки и тяхното изпълнение. Комисията от инспектори направи дълъг списък с мерки по отстраняването на пропуските, сред тях и търсене на дисциплинарна отговорност от длъжностните лица по регистрация, тъй като те са допуснали нарушения при изпълнение на служебните им задължения. В това число влиза и директорът на дирекция „Длъжностни лица по регистрация“. Установени са случаи на търговска регистрация, извършена в нощните часове – между полунощ и 7,30 сутринта, както и в часовете между 19 и 23 часа. Причините за подобна извънработна дейност обаче не се изясняват, се казва още в доклада.
      Незаконни практики има и по отношение на срока за вписване на заявленията в търговския регистър – той да започва да тече от датата на първото произнасяне на ДЛР, а не от деня, следващ този на попълване на заявлението. Тези нередности водят до разминаване между датата на подаване на заявлението и датата на вписване в търговския регистър.
      Липсата на контрол от страна на ръководните лица в Агенцията се състои в отмяна на обжалваните откази за вписване. Порочната практика по договорите за възлагане на обществени поръчки продължава. Тя се изразява в т.н. „мълчаливо съгласие“ като способ за приемане на резултатите от обществената поръчка. „Приемането на работата чрез „мълчаливо съгласие“ изключва наличие на писмен документ, което би затруднило доказването на обстоятелства, свързани с изпълнението на задълженията по договора при един бъдещ спор между страните“, се казва още в доклада.
      Друго скандално нарушение, установено в процеса на проверката, е сключването на редица договори за техническа поддръжка и информационни системи без провеждането на търг за обществена поръчка. От съдържанието на доклада става ясно, че липсват всякакви документи, гарантиращи надеждността по изпълнение на договора. Новият директор на Агенцията по вписванията се казва Елена Маркова.
      Припомняме, че преди дни ВКС отмени оправдателната присъда на Виолета Николова, която беше началник на Агенцията. От правораздавателния орган върнаха делото на ексдиректора за преразглеждане.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ