вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      ЛЕКАРИТЕ ИЗЛИЗАТ НА СИМВОЛИЧЕН ПРОТЕСТ

      Лекари от различни болници в цялата страна ще протестират символично утре, когато отбелязваме Световния Ден на здравето. Това стана ясно днес от думите на представители на различни организации , представляващи общински и частните лечебни заведения.
      Лекарите ще протестират срещу новата методика на финансиране на лечебните заведения, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните. Смяната е част от реформата на здравното министерство в работата на Националната здравноосигурителна каса, но според болничните лекари това може да доведе до фалити на някои лечебни заведения.
      Участниците в недоволството зададоха въпроса къде е Българският лекарски съюз и защо той не протестира срещу новите правила, които връщат системата назад.
      Според лекарите преди се е следвала максимата „Парите следват пациента“, а днес се следва максимата „Пациентът следва парите“ . Точно заради това лекарите призоваха и пациентите да излязат на протест, защото именно те ще пострадат най-много от новата методика.
      Припомняме, че тя предвижда разделянето на здравния пакет на три части – базов, допълнителен и спешен. Ще бъдат въведени и листи на чакащите за заболявания, които не налагат спешна намеса, като пациентите ще могат при желание от тяхна страна да не чакат, а да заплатят за лечението си и да бъдат лекувани веднага.
      Лекарите призоваха моделът да остане поне такъв, какъвто е в момента. Те се обявиха и против новата методика за заплащане на болниците, според която ще се заплаща 95% от медицинската помощ за миналата година.
      Започнала са и подписки на лекари и на пациенти в цялата страна против новата методика.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ