неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      РАЗПЕТИ ПЕТЪК Е!

      Днес е Велики петък. На този ден Божият син Исус Христос бива разпнат на кръста, за да стане изкупителна жертва на греховете на човеството.
      На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На сутрешната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страсти. В митрополически храм „Света Неделя“ днес беше изнесена св. Плащаница.
      По време на богослужението вярващите палят свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на неговите страдания на кръстта.
      Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е най-строг. През него църквата не позвлява да се яде, нито да се пие, дори и вода.
      На Велики петък, през деня не се служи Света литургия.
      На вечерната служба в храма се съпреживява смъртта на Исус Христос. Преди началото на службата, в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола или на маса се поставя плащеница. Това е парче плат, на което е извезан образа на Спасителя.
      Според народните обичаи на този ден трябва да се мине под маса. Така човек се пречиства от своите грехове и оставя всички тегоби в ръцете Господни. Свещеникът дава цвете за благословение и духовна утеха. То символизира вярата и надеждата, че Христос ще възкръсне.
      През този ден не се работи, тъй като хората са съпричастни със смъртта на своя Бог. Поверието гласи, че ако това не се спази, човекът ще бъде сполетян от нещастие. Днес са забранение песните и веселбите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ