вторник, 24.09.24
23.8 C
София
26 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПОЧТИ 11 000 РАЗВОДА ЗА 2013 Г. У НАС

      10 578 са разводите у нас през 2000 година, сочи статистиката.
      За 2007 г. броят им нараства на 16 347. През 2013 г. почти 11 000 семейства са приключили с взаимоотношенията си.
      Но при кого трябва да отиде детето след развода, при майката или при бащата и къде ще получи по-добро възпитание и развитие?
      Не съм виждал детето си от близо половин година. Това заяви Николай Николов от Съюза на бащите в България в студиото на сутрешния блок „Тази сутрин“ по БТВ. При мен нещата са по-различни. Не съм бил с детето си почти на един празник, само на един рожден ден за 5 години. Имам ограничителна заповед, по силата й не мога да доближавам детето си на по-малко от 50 метра, заяви още той. Това е така, заради ограничителна заповед, заради едно телефонно обаждане. Това е проблемът с нашето законодателство.
      Щом съм толкова рано в студиото, значи не съм видял детето си през тези празници, отговори пък на въпроса от кога не е виждал дъщеря си Светослав Стефанов отново от Съюза на бащите в България в студиото на БТВ. Не съм виждал дъщеря си, която е на 5 години, от два месеца. Миналия Великден трябваше да бъда с детето си, но бившата ми съпруга отказа по ред причини. Но ако аз вдигна телефона и се обадя, нарушавам нечие лично пространство. Но ако пък не се обадя, съм лошия баща, който не се интересува, каза още той.
      Не мога да повярвам как се дава тази божествена възможност на такива хора да стават родители. Това заяви от своя страна певицата Кали пред БТВ. Според мен трябва да се възпитават младите хора как да създават семейства и как да възпитават децата си. Аз съм в отлични отношения с бащите на децата си, каза тя. И при нас няма това разделение – тази Коледа при мен, а другата – при бащата. Ние гледаме интереса на детето, кой предлага по-добро прекарване, кой ще осигури повече на детето, заяви в заключение тя.
      Когато има определен регламент за виждаме, ако майката възпрепятства това, бащата може да поиска от съда правата над детето, заяви Ирина Костадинова, адвокат. Ако има и ограничителна заповед от страна на бащата, то си има и определен период, след което контактите между детето и бащата се подновяват. Съдът се ръководи от определени критерии, за да вземе решение при определянето на кого да остави детето. Ако детето е в ниска възраст, се смята, че майката е по-пригодна да гледа детето, подчерта тя. Това е записано в закона от 70-те години и още е така, заключи тя.
      Не съм се чувал с бившата си съпруга от повече от един месец, заяви Стефанов. Но тук говорим за друго, че детето има двама родители – майка и баща. И по някакъв начин, че всички тези родители, които възпитават по този начин децата си трябва да се променят, заключи той.
      Трябва да се промени практиката, намеси се Николов.
      В много голям процент от случаите децата отиват при майката, но това решение касае и двамата родители, подчерта адвокатът. Не е вярно, че се приема, че майката е добра, а бащата – лош. Когато има спор и родителите са разделени, детето трябва да остане при единия родител. Ако разводът е по взаимно съгласие, може да се разберат детето да живее една седмица при бащата и една при майката, заяви Костадинова. Ако бащата твърди, че майката е с лошо поведение, то това трябва да се докаже пред съда.
      Мъжкото присъствие в живота на децата е много важно. Важно е възпитанието, а не при кого ще остане детето, заяви от своя страна певицата Кали.
      Може би в 90 на сто от случаите бащите се използват като касички, да плащат, за да се вижда детето. Защо да се стига до това с едната ръка да даваш детето, а с другата – парите, подчерта Стефанов. Но истината е, че детето е най-потърпевшо. След 10 години бащата дига ръце и казва писна ми и създава ново семейство, а детето остава с впечатлението, че не го обичат вече, което не е така, заключи още той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ