неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ДНЕС Е СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК!

      Днес християнският свят чества вторият ден на Великден, наречен Светли понеделник. От днес започва Светлата седмица, времето, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Нарича се светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот. Тя завършва с втората пасха в неделя, или наречена още Томина неделя.

       На Томина неделя се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома. Това е един от дванайсетте апостоли на Исус Христос, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Исус.

      Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

      В дните на Светлата седмица се прославят светиите: в Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

      Днешният ден е свързан и с много интересни поверия и обичаи. Освен Светли понеделник, денят е наричан още Разтурнипонеделник или Разметнипонеделник. Традицията повелява днес младежите в селото да излязат извън селото, разделени на две групи, като търкалят група срещу група червени яйца. Според народната традиция с този ритуал се цели предпазването от градушка и предизвикването на плодородие.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ