петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      В БРАЗИЛИЯ ИЗБУХНАХА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПРОТЕСТИ

      Стотици хиляди бразилци излязоха по улиците из цялата страна заради протест срещу корупцията във властта. Това вече е втора за последните седмици подобна демонстрация. Причината са разследвания на съмнителните договори на държавната петролна компания «Петробрас».

       В Сан-Пауло към демонстрацията се присъединиха 275 хиляди души, съобщава BBC. По данни на полицията, акцията събра близо 700 хиляди протестиращи из цялата страна, обаче организаторите твърдят, че реалното количество е два пъти повече.
      Облечени в жълти екипи на националния футболен отбор, участниците настояваха за оставката на президента Дилма Русеф, която от 2003 до 2010 години беше в състава на Съвета на директорите на петролна компания «Петробрас». Дейността на компанията през този период предизвиква въпроси у полицията.
      Разследването започна през февруари, когато ръководителите на компанията и политиците от управляващата „Партия на трудещите“ бяха заподозрени в сключване на съмнителни договори на обща стойност около 22 милиарда долара. Следствието смята, че частните компани незаконно финансирали политиците и техните предизборни кампании, получавайки в замяна изгодни контракти с «Петробас».
      Дилма Русеф отрича всички обвинения. Генералният прокурор на страната също отрича причастността й към скандала, обаче опозицията заявява, че тя не е могла да не знае за незаконните дейности на «Петробас».

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ