петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПУТИН РАЗРЕШИ ДОСТАВКИ НА РАКЕТИ С-300 ЗА ИРАН

      Вчера Кремъл отмени въведеното ембарго за доставка на мощни зенитно-ракетни комплекси на Иран, което веднага предизвиква критика от страна на Белия дом и Израел.
      Тази стъпка беше предприета на фона на решителните действия на САЩ, Русия и други държави, които се стремят да сключат споразумение с Техеран за ограничаване на развитието на иранската ядрена програма в срок до 30 юни.

      Контрактът за доставки на ракети С-300 с обща стойност над 800 милиони долара беше подписан през 2007 година. През юни 2010 година Съветът на сигурност на ООН прие четвърта резолюция със санкции относно Иран, която ограничаваше доставки на техника за въоръжаване на Техеран.

      Израел смята, че договорът с Иран в този вид представлява пряка заплаха за безопасността на еврейската държава. Представителят на Белия дом също заяви, че Вашингтон възразява срещу отмяната на ембаргото.

      Министърът на вътрешните работи на Русия Сергей Лавров съобщи, че благодарение на прогреса, постигнат на преговорите между Техеран и «шесторката» в Лозана, необходимост от това доброволно ембарго вече няма. «С-300 е зенитно-ракетен комплекс, който има изключително отбранителен характер, не е приспособен за нападателни цели и не поставя под заплаха безопасността на никоя държава в региона, в частност, на Израел», заяви Сергей Лавров.

      Подписването на този указ не означава, че веднага ще бъде подписан някакъв договор, съобщиха от руската страна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ