петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      РУСИЯ ОТПУСКА НА ГЪРЦИЯ ЗАЕМ ?

      През следващата седмица се очаква Гърция и Русия да подпишат енергийно споразумение, благодарение на което южната ни съседка ще получи между и 3 и 5 милиарда евро.
      Това ще бъде сумата аванс, която ще бъде отпусната за продължението на проекта „Турски поток“. Това твърди германското издание „Шпигел“, позовавайки се на свой източник от управляващата Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА). Същото твърди в съботния си брой и гръцкото финансово издание „Агора“. „

      Гръцкото правителство се надява да получи от Кремъл средства, от които отчаяно се нуждае. В резултат преговорите с европейските партньори ще бъдат отложени за юни.
      Припомняме, че Русия иска да прекрати транзита на газ към Европа през Украйна, договорите за което изтичат пред 2019г. Това е и срокът, в който Москва разчита „Турски поток“ да е построен и да заработи.
      Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер предупреди преди няколко седмици ЕС да започва да изгражда насрещна инфраструктура, за да се вмести в този срок, а преди дни каза, че дори Европа да се забави руснаците ще строят газопровода до турско-гръцката граница и ще чакат там.
      Плановете за енергийния аванс срещу приходи от транзита били обсъждани по време на посещението на Ципрас в Москва в началото на месеца, твърди още „Шпигел“.
      След срещата му на 8 април с Владимир Путин президентът заяви, че Ципрас не е искал кредит, „но ако реализираме проекти, които ще носят приходи на Гърция, те може да помогнат на страната да погасява кредитите си“.
      Нова среща Путин-Ципрас ще има в началото на май, тъй като гръцкият премиер се очертава като единственият лидер на страна от ЕС, който ще присъства на военния парад в Москва за 9 май.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ