неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      ОЩЕ ЕДИН КОРАБ С НАД 300 МИГРАНТИ E ПОД ВОДАТА

      Кораб с над 300 мигранти потъва в Средиземно море, съобщава агенция Франс Прес. Сигналът е постъпил в Международната организация по миргация от един от пътниците на борда.
      Обаждането е постъпило в Рим. Човекът, който е подал сигнала, е съобщил, че корабът е с 300 души и е на път да потъне. Съобщено е и за най-малко 20 жертви от инцидента. По думи на сигнализиралия, във водите на Средиземно море има още два такива кораба, но повече за тяхното местоположение и състояние не бива казвано.
      Междувременно гръцките медии предадоха за потънал кораб с нелегални имигранти до остров Родос. От инцидента има най-малко 3 жертви, съобщиха още от агенцията. По тяхна информация на борда на плавателния съд е имало най-малко 200 души. Спасените към момента са едва 80. Властите в страната провеждат акция по издирване и изваждане на оцелелите от морските води.
      Припомняме, че кораб, превозващ бежанци, се преобърна в нощта на събота срещу неделя на 200 км. Южно от италианския остров Лампедуза. По първоначална информация часове след инцидента, оцелелите от борда на плавателния съд, са 30 души.
      На кораба с мигранти е имало не 700, а 950 души. Това е информацията, дадена от бежанец от Бангладеш, предаде ДПА.
      „На борда имаше между 40 и 50 деца, както и 200 жени.“ – разказва още очевидеца. По негови думи трафикантите, които са прекарвали нелегално имигрантите, са ги заключли в трюмовете и са им попречили да напуснат плавателния съд. Бежанецът разказа за трагедията пред прокурор, който разследва инцидента.
      Италианската брегова охрана все още не е потвърдила точния брой на бежанците, но беше категорична, че корабът е имал възможност да пренесе само няколкостотин души, тъй като е с размери 20 метра.
      Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Европейският съюз трябва да вземе спешни мерки по предотвратяване на нелегалната миграция, като подчерта, че Средиземно море трябва да престане да бъде гробница, а Европа – склад зачовешки души.
      Италианският прокурор Маурицио Скалия съобщи, че над 1 милион мигранти плануват да отплават от Либия за Европа, предаде ДПА.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ