сряда, 25.09.24
18.6 C
София
20 C
Пловдив
16.5 C
Варна
Search Suggestions

      5-ГОДИШНА ПРОГРАМА БОРИ НАСИЛИЕТО СРЕЩУ ДЕЦАТА

      Националният съвет за закрила на детето внася 5-годишна Национална програма за защита на децата от насилие. Тя е за периода 2016-2020 г. От социалната институция са направили план за превенция на насилието, като са разгледани мерките и действията, които държавата да предприеме в полза на невръстните.
      По данни на Държавна агенция за закрила на детето четири от пет деца са жертви на упражнена агресия под всякакви форми в семейна среда. Общият брой на невръстните, засегнати от насилие, е 1973 за 2013 г. През 2014 г. са подадени 1102 сигнала на мултидисциплинарните екипи за агресия над деца, което е ръст с над 30% в сравнение с предходната година.
      ГД „Контрол по правата на детето” е извършила 260 проверки по такива сигнали.
      Черната статистика е подобна и по Националната телефонна линия за деца за периода 2012-2014 г., като на ден постъпват по средно 2 сигнала. Най-често обажданията са за физически тормоз над невръстните. За този период 142 деца са станали жертва на трафик с цел – сексуална или трудова експлоатация.
      По думи на Ева Жечева – председател на ДАЗД насилието може да се прекрати само с решително законодателство и осигуряване на ресурси за подобни проргами с цел превенция и ограничаване на упражняваната агресия.
      Националният съвет се обедини върху дейности и мерки, които да залегнат в новия документ. В тях влиза актуализация на правната рамка в областта на закрила на детето и нова регулация за невръстни, които имат конфликт със закона. Предстои разглеждане и одобрение на програмата на бъдещо заседание на МС.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ