петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      НАВЪРШВА СЕ ЕДИН ВЕК ОТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

          100 години отбелязват днес арменците от геноцида, отнел живота на 1,5 милиона техни сънародници в Османската империя. Всяка година арменците по света отбелязват с факелни шествия и манифестации деня на геноцида. Арменската държава призова Турция, като наследник на Османската империя,  да признае масовите кланета и насилствена депортация, извършени над арменците през периода 1915-1916 година.
          Очаква се в арменската столица Ереван да пристигнат няколкостотин хиляди души за възпоменателна церемония край паметника на жертвите на геноцида. Поканени са руският президент Владимир Путин и френският държавен глава Франсоа Оланд. От българска страна ще присъства парламентарна делегация, водена от заместник-председателя на Народното събрание Красимир Каракачанов.
          Споровете за събитията около арменския геноцид  между Армения и Турция все още не са приключили. Арменците твърдят, че масовите кланета и насилствена депортация от страна на турската власт спрямо техните предци са много добре планирани от страна на турската власт. Това дава право те да бъдат класифицирани като геноцид.
          Твърдението на арменската държава за геноцида от 1985 и 1986 г. е прието и от международната общност в лицето на ООН, а година по-късно и от Европейския парламент. Турция все още отхвърля думата „геноцид“ за събитията от Първата световна война и твърди, че просто някои турски военни са „отишли малко по-далече в действията си”. Вече е ясно, че Германия и Русия ще признаят арменския геноцид. Очаква се днес и българският парламент да се произнесе по декларацията за признаване на геноцида над арменците. Само преди седмица папа Франциск също определи действията на Османската империя като геноцид, което предизвика гнева на Турция.
          Тази вечер в столицата ще се проведе автошествие с начален час 18.30 ч. с маршрут от булевард „Тодор Александров” през центъра на София до Централните гробища.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ