петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      БЕЗРЕДИЦИТЕ В МЕРИЛЕНД ПРОДЪЛЖАВАТ

      Извънредно положение беше обявено в щата Мериленд, заради безредици в Балтимор, избухнали заради подозрителната смърт на задържан от полицията млад афроамериканец. Мобилизирани са хиляди войници от националната гвардия за възстановяване на реда в града. Ранени са 15 полицаи, задържани са 27 души, повечето от демонстрантите са били ученици, излезли от училище, съобщи полицията.
      Губернаторът на щата Лари Хоган обяви, че 500 полицаи са получили заповед да се разположат в града, а още 5000 са поискани допълнително. Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че федералното правителство ще помогне на властите в Балтимор да реагират на сблъсъците. Заради ескалиралото напрежение в града бяха отменени някои публични събития. Извънредното положение влиза в сила от 10 часа вечерта местно време до 5 сутринта. То ще продължи една седмица.
      Припомняме ви, че след съботните безредици в Балтимор, вчера те избухнаха с нова сила по същия повод – погребението на 25-годишния афроамериканец Фреди Грей, починал при неизяснени обстоятелства. Той беше арестуван на 12 април, като след престой в полицейския участък е бил хоспитализиран. На 19 април Грей починал, без да дойде в съзнание. В събота на протести в Балтимор бяха арестувани 35 участници в демонстрацията срещу полицейския произвол. В сблъсъците с протестиращите пострадаха и шестима служители на реда. В безредиците участваха предимно чернокожи, които замеряха органите на реда с бутилки и камъни. Опожарени бяха няколко коли, включително полицейски, разграбени бяха магазини. Съобщава се за най-малко 15 пострадали полицаи. Преди това пък престъпни банди са заплашили със саморазправа неколцина полицаи.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ