сряда, 25.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
22.5 C
Варна
Search Suggestions

      КАТАР ЗАКУПИ ОТ ФРАНЦИЯ 24 ИЗТРЕБИТЕЛЯ

      Катар сключи мултимилиардна сделка за закупуването на 24 френски изтребителя „Рафал“. Договорът на стойност 6,3 милиарда евро беше подписан от генералния директор на „Дасо авиасион“ Ерик Трапие и от генерал Ахмад ал Малки, който ръководеше преговорите по покупката от страна на Катар. Сключването на сделката се проведе по време на церемония в Доха в присъствието на френския президент Франсоа Оланд и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.
      Сделката включва и втори, конфиденциален договор на междуправителствено ниво, в който се съдържа обучението на 36 пилоти, около 100 механици, както и подготовката на разузнавачи. Той беше подписан от френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан и катарския му колега Хамад бен Али Ал Атия.
      Припомняме, че Катар е третият чуждестранен купувач на френските многоцелеви изтребители „Рафал“, които могат да се използват и за електронно разузнаване и наблюдение.
      Миналият месец Индия прояви интерес в закупуването на 36 изтребителя, а Египет придоби 24 – през февруари. Обединените Арабски Емирства също обмислят покупката на изтребители „Рафал“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ