петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      КОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА ЕСКАЛИРАЛАТА СИТУАЦИЯ В КУМАНОВО?

      Трябва да подчертаем, че има едно много сериозно разминаваме между позициите на европейските държави и националната руска позиция. Това заяви журналистът Георги Коритаров в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова тв. относно сблъсъците на територията на Куманово, Македония. Тук с моя опонент Джамбаски се обединихме в оценките си, че Македония се превръща в своеобразна сива зона в Европа. Но днес страната е кандидат за влизане в ЕС, обясни той. Трябва да се замислим за отговорността на Юнкер, според който през следващите 5 години няма да има разширяване на съюза. Това са неща, които не може да се кажат пряко, не можем да кажем, че Русия или еди-кой си страна има такъв коз.
      Идеята, че българските специални служби са назначили свои сътрудници в управляващата тогава партия в Македония – ВМРО, беше много разпространена преди време. Изводът е, че имаше една българо-българска декларация или декларация отвън. Според мен, никога няма да има договор между двете страни, защото службите там много добре са знаели това и не са го насърчавали.
      В тази ситуация се преплитат няколко казуса. Това заяви другият гост на предаването Ангел Джамбазки. От една страна става дума за едно 9-годишно управление, което можем да определим като една малка Северна Корея на Балканите. От друга страна имаме начина, по който живеят албанците след 2001 г. Има провокации, нападения, през 2013 г. имаше искане за оставка. Може би Груевски не е организирал тези прояви, но може би са свързани с него, допълни той.
      Идеята за нация е измислена в Русия. Македония следва тази линия, като един наследник на руската държава, каза още той.
      Говори се, че ЕС държи Македония отвън, на полу-съединител, това е така, заради политиката на страната. Те се опитват да печелят време, като шикалкавят по абсолютно нашенски начин, подчерта Ангел Джамбазки.
      Ако видите как се построява пропагандата при подготвянето на протест, ще видите иронията. От тук нататък ще видите следното нещо – няма свободна журналистика в Македония, всички телевизии пък са на договор за реклама на правителството.
      Смятам, че българките корени на всеки македонски гражданин трябва да се насърчават, допълни той. Все повече българи от Македония възстановяват своето българско гражданство. Много е важно, обаче, как ще договорим участието на българката общност, защото това е общност, в управлението на съседната ни страна, заяви в заключение той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ