събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОЧАКВА ЛИ НИ БЕЖАНСКА ВЪЛНА?

      Всички данни сочат, че на този етап няма опасност от бежанска вълна от територията на Македония към нашата страна. Това заяви председателят на Националната агенция на бежанците Никола Казаков в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

      Ние се готвим да посрещнем бежанска вълна основно от страна на българо-турската и българо-гръцката граница. Данните сочат, че през първите 4 месеца на тази година в сравнение с първите 4 месеца на миналата година имаме един ръст на бежанската вълна. Ръстът е близо 100 процента. За миналата година имаме 2200 човека, а за същия период тази година – 4500. Тези хора са влезли у нас и са подали декларация за закрила в Националната агенция на бежанците.

      Базата не е 7500, а над 11000 души за миналата година. 5200 от тях са с бежански статут, а 1800 с хуманитарен статут, обясни той.

      Нашата страна е първенец по бежанци в Европа.

      92 на сто от всички молби за закрила са от страна на сирийски граждани. Нямаме данни обаче каква част от тези хора са останали на територията на страната ни и каква част са преминали граница и са отишли в Западна Европа. По силата на аргумента Дъблин 3 голяма част от тези изселници могат да бъдат върнати на територията на страната ни, поради факта, че ние сме им издали този бежански статут. Данните за миналата година сочат, че са върнати 188 души от близо 4000 запитвания, тоест един много малък процент, подчерта още той.

      Третата програма, по която ние работим, ще предлага квотен принцип за разпределяне на бежанския поток. Ние ще въведен квоти. Държави като Италия, Германия, Белгия, Гърция са подложени на най-голям бежански натиск, понеже се намират в южната част на Европа. Изброените държави са съгласни с въвеждането на такава квота, добави той.

      Но има и държави като Франция, Испания, Полша, Унгария и Чехия, които имат определени резерви по приемането на тази програма.

      Аз мисля, че тази програма все пак ще се приеме. Това означава, че отговорността ще се разпредели между държавите членки на ЕС. Тоест бежанската вълна у нас ще се намали.

      За миналата година при нас са подадени над 11 000 молби за бежански статут и закрила. За тази година очакваме същите данни, заяви в заключение той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ