неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      СПАСОВ ДЕН Е!

      Днес празнуваме Спасовден. Според православната църква на този ден
      Исус Христос се възкачва на небето. Заради това празникът се нарича още Възнесение Христово и се празнува 40 дни след Възкресението Христово. Поверията разказват, че ако днес вали, годината ще бъде плодородна и обилна.

      Новият завет разказва, как 40 дни след възкресението си Исус Христос е останал на Земята, за да проповядва своето учение заедно апостолите, движейки се между тях като богочовек.
      Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.Седемте четвъртъка след Великден се почитат против градушка, а последният от тях днешният е свързан с култа към мъртвите
      Богатият ни фолклор е родил безкрайно много легенди, свързани с този ден.
      Едно от поверията гласи, че на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Затова в събота след празника се отбелязва Черешова Задушница.
      Смята се, че днес идват и самодивите, които се кичат с росен и с него могат да лекуват болните и бездетните.
      Разпространено е и поверието, че рано сутринта на Спасовден, ако човек мълчешком отиде при пуст кладенец и погледне в него, вместо своя образ ще види образа на онзи свой починал роднина, за когото си мисли в момента.
      По случай празника днес Патриарх Неофит ще оглави Светата литургия в столичния храм „Св. Възнесение Господне“. За храмовия празник на църквата ще бъде пренесена и иконата „Св. Богородица“ от манастира „Козиница“ в Гърция, в която има вградени мощи на четирима светци – Св. Харалампий, Св. Дионисий, Св. Пантелеймон и Св. Петка Търновска.
      Църквата почита днес и Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.
      Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ