петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЕС ОТПУСКА 1,8 МЛРД. ЕВРО КРЕДИТ НА УКРАЙНА

      1,8 млрд. евро ще получи Украйна като помощ за възстановяване на своята икономика. Споразумението за кредита между Европейския съюз и Киев беше подписано в Рига. Сумата е част от третата европейска програма за макро-финансова помощ за Украйна.
      Подписаният документ предвижда Украйна да проведе редица реформи, включително предприемането на мерки за борбата с корупцията. По този начин страната ще има възможност да се справи със структурните проблеми в икономиката си, която се е свила с близо 18 процента през първото тримесечие на 2015 година. Това се дължи на продължаващите безредици в източните райони на страната, които са центърът на промишлеността й.
      Отпускането на финансова помощ за Украйна ще започне това лято. Държавата ще получи средствата на три транша, като всеки от тях ще е в размер на 600 млн. евро. Изплащането на определените суми зависи от постигането на договорените реформи.
      Междувременно вчера ЕС задейства система за подкрепа на малките и средни предприятия в Грузия, Молдова и Украйна на стойност 200 млн. евро.
      Припомняме, че това е третата поредна подобна програма за Украйна от 2010 г. насам. До момента финансовата подкрепа е струвала на Брюксел общо 3.41 млрд. евро. Изхарчената за толкова кратко време от ЕС сума е рекордно висока с оглед на факта, че Украйна не е член на общността.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ