събота, 21.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Шаламанов: България няма да бъде вкарана във война, освен ако Русия не извърши терористичен акт

      Твърдението, че с изпращане на оръжия за Украйна България ще бъде вкарана във война, е манипулативно и е част от пропагандата на Кремъл у нас.

      Това каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по повод изказвания на БСП и „Възраждане”.

      В България част от институциите и партиите се държат като руски и това е риск за националната сигурност, каза още той.

      „Няма риск България да бъде вкарана във война, освен ако Русия не вземе решение да извърши терористични актове и саботажи, каквото е предположението за взривяване на „Северен поток“.

      Както знаем, на наша територия в миналото са взривявани военни обекти и има предположение, че това са действия на ГРУ на руската армия.

      Така че срещу това трябва да се действа със силите на ДАНС, Прокуратурата, специалните служби, парламента. И се действа в защита на интересите, а не чрез снишаване”, обясни бившият военен министър.

      Изтребителите F-16 закъсняват, но България е предупредена за това и е получила компенсация, както и 250 млн. долара военна помощ от САЩ в ключови области, включително и киберзащита, обясни Шаламанов.

      Твърдението, че не трябва да въоръжаваме Украйна, се дължи на неразбиране същността на НАТО, ЕС, членството на България в двата съюза и висока степен на зависимост от Кремъл, поясни той.

      Шаламанов твърди, че в българските военни училища и до ден днешен се изучават доктрините за възхвала на съветската и руската техника, а не книги, свързани с развитието на НАТО. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ