петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПОТВЪРДИ СЕ СМЪРТТА НА НАСЪР АЛ УАХИШИ

      Лидерът на Ал Кайда на Арабския полуостров Насър ал Уахиши е бил убит в петък от американски безпилотен самолет.
      Това потвърди говорител на групировката във видео изявление от тази нощ, предаде БТА.

      Въздушната атака е била нанесена в столицата на провинция Хадрамут.
      От видеоизявлението става ясно, че новият лидер на Йеменската Ал Кайда е Касим ал Райми, досегашният главнокомандващ на армията.
      Насър ал Уахиши е бил личен секретар на основателя на Ал Кайда Осама бин Ладен. През 2003 година е задържан, но три години по-късно заедно с още 23-ма видни членове на Ал Кайда успява да избяга от затвора в йеменската столица Сана.
      Година по-късно създава и оглавява клона на организацията в Йемен, който Съединените щати определят като най-опасното крило на крайната ислямиска групировка.
      Припомняме, че Йеменската Ал Кайда пое отговорност за атаката на френското сатирично издание „Шарли ебдо“ от 7 януари тази година, при която загинаха 12 души.
      В събота либийското правителство съобщи, че при американски въздушен удар е бил убит алжирският ислямист Мохтар Белмохтар, известен с прозвището „Неуловимия“.
      По данни на Франс прес, тази информация е била отречена от либийската джихадистка организация „Ансар аш Шария“, която в свое комюнике посочва, че при атаката са загинали седем души, но Белмохтар не е сред тях.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ