събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЯНУКОВИЧ СЪЖАЛЯВА ЗА КРЪВОПРОЛИТИЯТА В КИЕВ

      Бившият президент на Украйна Виктор Янукович каза в интервю пред BBC, че приема част от отговорността за масовите убийства, довели до свалянето му от лидерския пост през февруари 2014 г.
      Попитан за обстрела по демонстраторите в Киев, Янукович призна в интервю пред британската медя, че носи своята вина.
      Той отрича да е нареждал на охранителните части да откриват огън, но осъзнава, че не е направил достатъчно, за да предотврати кръвопролитията.
      Това е първото му интервю за Западно издание след гражданската война избухнала през миналата година.
      Янукович прави равносметка на драматичните събития, като казва, че не е издавал никакви указания за стрелба и че такива нареждания са били извън неговата власт. Той настоява, че е бил твърдо против всякаква употреба на насилие, още повече огнестрелно.
      Постъпките на охранителните части Янукович обяснява, с това , че са изпълнявали служебния си дълг според действащите закони. Те са имали право да използват оръжия.
      Повече от 100 протестиращи загинаха в сблъсъците на централния площад в Киев, където огромни тълпи бяха в конфликт с полицията в продължение на месеци.
      Година след кръвопролитията, няколко свидетели са съобщили, че фаталните куршуми са били изтреляни също и срещу полицията.
      През февруари 2014 Янукович е бил преместен от руски специални части в защитено убежище в Русия.
      Последващите събития, в които руски отряди завземат украинските бази в Крим, а проруски бунтовници навлизат в правителсвени сгради в индустриалния регион на Донбас, той описва като кошмар, който се е превърбнал в реалност. А, анксирането на Крим към Русия е определя като трагедия, която е нямало да се случи под негово наблюдение.
      Бившият президент отрече обвиненията, че се е възползвал от създалата се ситуация за да присвои незаконно фондове от Украйна и че крие пари в банкови сметки в чужбина.
      Той каза, че разкошната резиденция извън Киев, която е била отворена от протестиращи, не е била негово лично притежание.
      Сред неговите признания се откроява това, че е имало корупция, но все още никой не е извадил на показ никакви банкови сметки с неговото име, защото такива никога не са съществували.
      През януари тази година бившият политик беше сложен в търсената листа на Интерпол, след като украинските власти го обвиниха, че е присвоил милиони долари.
      Той признава, че Владимир Путин е спасил живота му, като е издал заповеди на специалните части да го доведат в Русия в нощта на 23 февруари 2014 г., но вярва, че животът му все още е в опасност.
      Янукович все още се надява един ден да се завърне в родината си
      Той, вярва, че Донбас, който в по-големите си части е управляван от сепаратисти трябва да остане част от Украйна, и призовава Съединените щати и Европейския съюз да притиснат Киев към преговори директно с лидерите на бунтовниците.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ