събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      УНГАРИЯ ПРАЩА ПОЛИЦАИ НА СРЪБСКО-МАКЕДОНСКАТА ГРАНИЦА

      Унгария праща свои полицаи и камери на сръбско-македонската граница в опит да спре наплива от мигранти. Унгарската полиция ще помага в охраняването на сръбско-македонската граница с цел да бъде спрян потокът от бежанци и мигранти, опитващи се да достигнат Европейския съюз, съобщи шефът на унгарската полиция Карой Пап, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

      Пап каза, че 20 унгарски униформени и четири мобилни термокамери ще бъдат разположени следващата седмица на южната сръбска граница с Македония, откъдето стотици мигранти влизат в Сърбия всеки ден.
      Сърбия от своя страна обяви, че не може да се справи с потока от мигранти, нахлуващ в нейната територия. Само тази година досега тя е получила 22 000 искания за убежище.След като достигнат Унгария през Сърбия, пришълците отправят искане за убежище. Повечето обаче продължават по-нататък към Австрия и Германия в рамките на свободната шенгенска зона още преди молбите им да бъдат разгледани.
      Базираната в Ню Йорк правозащитна организация „Хюман райтс уоч“ критикува плана на Унгария да построи четириметрова стена на границата си със Сърбия, за да спре потока от нелегални имигранти, предаде Асошиейтед прес. Тя посочва, че оградата създава риск да постави в капан хората в Сърбия. Страната, която помогна за свалянето на Желязната завеса през 1989 г., сега строи нова, заяви „Хюман райтс уоч“.
      Сръбският министър на отбраната Братислав Гашич посети днес границата с Македония, където заяви, че Сърбия зачита международните конвенции по отношение на търсещите убежище, за „разлика от някои наши съседи, които действат по много безотговорен начин. Явно Гашич визира плана на Унгария да построи 4 метрова ограда по границата със Сърбия.
      Припомняме, че миналата седмица Сърбия призова ЕС да я защити от мигрантите от България и Гърция, като подчерта, че тя е само транзитна страна. Сръбският премиер Александър Вучич тогава заяви, че е шокиран от решението на Унгария да издигне ограда за бежанците от Сърбия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ