петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      НАТО РАЗПОЛАГА ПОВЕЧЕ ВОЕННА ТЕХНИКА В ЕВРОПА

      Разполагането на допълнителна военна техника в Европа, ще обсъдят на двудневна среща в Брюксел министрите на отбраната от НАТО.
      В България, Литва, Латвия, Румъния, Естония и Полша, САЩ ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки и други военни съоръжения. Една от темите на заседанието ще бъде и гласуването на одобрение за увеличаването на числеността на силите на пакта за бързо реагиране до 30 – 40 хиляди души, което е два пъти повече от първоначално предвиденото. Друга важна тема ще бъде одобряване мерките за ускоряване на взимането на решения за задействане на силите – на политическо и военно равнище. Ще бъдат разработени подробни планове за действие, които да бъдат приложени възможно най-бързо при необходимост.
      Ще бъде обсъден и военния бюджет на всяка държава член на НАТО като плановете са, всяка да достигне 2% разходи за отбрана от брутния вътрешен продукт. Засега само пет държави – Естония, Гърция, Полша, Великобритания и САЩ, са постигнали изпълнението на този ангажимент. Общо 18 държави от алианса се очаква да повишат военните си разходи.
      Темите за Афганистан и Украйна също ще бъдат обсъдени на срещата. Предвижда се да бъде обсъдена продължителността на новата мисия на НАТО в Афганистан, както и финансирането в средносрочен план на местните сили за сигурност.
      Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства глобите на ЕС срещу Москва и изрази очакването, чрез тях Русия да осъзнае, че е по-добре да си сътрудничи с НАТО, отколкото да се противопоставя на алианса. По-рано тази седмица той заяви, че Русия носи отговорност, както и че Москва продължава подкрепата си за отцепниците в източната част от страната. Той определи зачестилата употреба на „ядрена реторика“ от Москва като опасна, неоправдана и дестабилизираща. По неговите думи става ясно, че тъкмо това е поводът НАТО да повиши готовността си за реакция, както и присъствието си в Източна Европа.

      В навечерието на срещата българският министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че досега от американска страна не е отправено искане за разполагане на оръжия в страната ни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ