петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ФРАНЦИЯ ПОВИШАВА МЕРКИТЕ ЗА СИГУРНОСТ

      Франция и Испания повишиха нивата на тревога след терористичните атаки вчера. Заради тях вчера френският президент Франсоа Оланд напусна преждевременно срещата на върха на ЕС в Брюксел, за да се върне в страната си.

      Припомняме, че вчера един човек беше убит, а двама бяха ранени при атентат срещу химически завод на американска фирма до френския град Лион.
      Мъж, развяващ ислямистко знаме, слязъл от колата и влязъл в завода, където взривил няколко газови бутилки. По-късно нападателят беше задържан и самоличността му беше установена. Това е 35-годишен мъж на име Ясин Сали, който от 6 месеца е живеел в Сен При, в района на Лион заедно със съпругата си и трите им деца. Той е бил известен на специалните служби, които са го свързвали със салафитски кръгове, но не е бил уличен в престъпления. Фигурирал е в базата данни на разузнаването като радикализирано лице, но не е имал съдебно досие.
      Срещу Сали прокуратурата е започнала разследване за убийство и опит за убийство, използване на взривни вещества с престъпни цели и действия в състава на терористична група. За момента прокурора на Париж Франсоа Моленс смята, че нападателят е действал сам.
      Все още не е потвърдена и информацията, че Сали е член на джихадиската групировка „Ислямска държава“.
      Междувременно цяла Европа осъди вчерашните атентати, а няколко световни медии нарекоха 26 юни „кървавият петък“ и заради атаките в Кувейт и Тунис.
      Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че атаките „показват предизвикателствата, пред които е изправен светът”.
      Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън нарече нападенията плодове на „извратена идеология“.
      Mюсюлмански духовници също заклеймиха атаките. Главното мюфтийство на Египет заяви, че нападенията са навредили на исляма повече, отколкото всеки друг би могъл.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ