събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Британски работници организират най-голямата стачка в историята на здравеопазването

      Здравните работници във Великобритания започнаха най-голямата си стачка в понеделник, след като десетки хиляди медицински сестри и служители на линейки напуснаха в ескалиращ спор за заплатите, което допълнително натовари държавната Национална здравна служба (NHS).

      Медицинските сестри и работниците в линейките стачкуват поотделно от края на миналата година, но протестът в понеделник, включващ и двамата, предимно в Англия, е най-големият в 75-годишната история на NHS.

      Медицинските сестри също ще стачкуват във вторник, докато персоналът на линейките ще напусне в петък, а физиотерапевтите в четвъртък, което прави седмицата вероятно най-разрушителната в историята на NHS, каза медицинският директор Стивън Поуис.

      Здравните работници настояват за увеличение на заплатите, което отразява най-високата инфлация във Великобритания от четири десетилетия, докато правителството твърди, че това би било непосилно и ще доведе до още покачвания на цените и на свой ред ще доведе до повишаване на лихвените проценти и плащанията по ипотечните кредити.

      Около 500 000 работници, много от публичния сектор, организираха стачки от миналото лято, засилвайки натиска върху премиера Риши Сунак да разреши споровете и да ограничи смущенията в обществените услуги като железници и училища.

      Профсъюзът на Кралския колеж по медицински сестри (RCN) писа на Сунак през уикенда с молба да доведе стачката на медицинските сестри „до край“ бързо, като направи „смислени“ предложения за заплащане.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ