събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      ВАРУФАКИС: ГЪРЦИЯ НЯМА ДА ПЛАТИ!

      Гърция няма да плати днес дължимите 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд. Това заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис часове преди да изтече крайният срок, в който южната ни съседка трябва да плати дължимото. В момента гръцкото ръководство продължава да проучва последните предложения на Брюксел.
      Малко по-рано днес стана ясно, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е направил ново предложение към Атина, но до момента няма официален отговор от управляващите от СИРИЗА. Според предложението премиерът на Гърция Алексис Ципрас трябва да изпрати писмено съгласие днес за приемане на предложенията, което да пристигне навреме за организирането на извънредна среща на финансовите министри от еврозоната и да се съгласи да започне кампания в подкрепа на спасителната програма преди референдума на 5 юли.То включва 13% ДДС върху хотелите, а не първоначалното искане от 23%. Не е ясно дали има други промени.

      Юнкер заяви, че вероятността гръцкият премиер Ципрас да се откаже от възраженията си по отношение на предложената програма, е малка.
      Преди дни Алексис Ципрас определи като „унижение“ предложението от страна на кредиторите.
      Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не й е известно да има друго предложение към Гърция, за да бъде деблокирано споразумение за финансова помощ за страната в последната минута, предадоха Франс прес и Ройтерс.
      По думите й, последното предложение на комисията, за което тя знае, е от петък.
      Припомняме, че на 26 юни Гърция напусна преговорите с кредиторите за нови мерки за бюджетни икономии в замяна на размразяване на международната помощ.
      На 27 юни на извънредно заседание Еврогрупата констатира, че преговорите са прекратени, програмата за помощ на Гърция приключва на 30 юни и Атина няма да получи отсрочка за плащанията към Международния валутен фонд в размер на 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат направени до 30 юни.
      За 5 юли е насрочен референдум в Гърция, на който народът трябва да реши дали да приеме условията на международните кредитори.
      По последни проучвания на общественото мнение в Гърция, между 57% и 47,2% от гърците са „за“ споразумение, а между 33% и 19,8% са „против“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ