събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      8 НАКАЗАТЕЛНИ ПРОИЗВОДСТВА ЗА ДЛЪЖНОСТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОБРАЗУВА ВОЕННА ПРОКУРАТУРА

          Министерството на обраната е плащало крупни суми за охрана на обекти, които на практика не са били снабдени с охрана. Това установяват проверки на военните прокурори извършени в териториалните структури на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ към Министерство на отбраната – съобщават от сайта на прокуратурата на Република България.

          От проверките са констатирани множество нарушения във връзка с поетите задължения както от страна на фирмите, така и от представителите на териториалните звена на дирекцията. Събрани са данни, че много от обектите изобщо не се охраняват, на други охраната е с по-малка численост от заявената в обществената поръчка, а на някои охраната се осъществява само през деня, въпреки че е декларирана като денонощна.

          Установено е, че при проверки на тези райони служители на военното ведомство  са изготвяли ежемесечни констативни протоколи, според които задълженията на изпълнителите се изпълняват съгласно клаузите в договорите, което от своя страна е било основание военното министерство да заплаща значителни суми за охрана, която на практика не е осъществявана или  е извършвана с по-малък брой охранители от заявените.

          Събраните при внезапните проверки данни са оценени като достатъчни  и са образувани 8 досъдебни производства за престъпления по служба  (по чл. 282, ал.1 от Наказателния кодекс). В хода на разследването ще се установи дали   длъжностни лица от териториалните структури на ГД „Инфраструктура на отбраната“ са нарушили или не са изпълнили служебните си задължения във връзка с осъществяване на контрол по изпълнение на сключените договори за охрана на освободени войскови райони. Разследванията ще разкрият и дали тези деяния са извършени с цел длъжностните лица да набавят за себе си или за търговските дружества имотна облага, уточнават от прокуратурата.

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ