понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      14 ДУШИ ОТИВАТ НА СЪД ЗА РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ

      Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу Ахмед Муса и още 13 души за проповядване на радикален ислям и разпространение идеите на „Ислямска държава“.

      Обвиненията са за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“. 

      14-те обвиняеми бяха задържани при две големи операции на ДАНС в ромските квартали на Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Сред тях е и пазарджишкият религиозен лидер Ахмед Муса Ахмед.
      Припомняме, че през ноември м.г. Муса и още шестима бяха арестувани в Пазарджишкия ромски квартал „Изток“ като им бяха повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на война. В средата на март бе арестувана нова група от шестима души, а за един има обявена Европеска заповед за арест.
      Според прокуратурата 14-те обвиняеми са работили активно за налагането на халифат и са разпространявали през „Фейсбук“ клипове с пропаганда за война. В хода на досъдебното разследване са събрани доказателства, че българската клетка на радикален ислям у нас е Пазарджик и регионът. 
      Вчера Пловдивският апелативен съд увеличи от 1 на 2 години затвор присъдата на Ахмед Муса Ахмед по т.нар. Имамско дело.
       Разпитани са 70 свидетели по досъдебното производство, от които 6 са със скрита самоличност. 23-ма експерти са работили, като са извършили преводи, а също и експертизи на съдържащите се във фейсбук профилите данни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ