понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      2 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ЕКСЛУЖИТЕЛКА НА АГЕНЦИЯТА ЗА ПОДСЛУШВАНЕ

      Бившата служителка от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) Антоанета Първанова е осъдена на 2 години затвор от Софийския градски съд. Новината бе обявена в официално съобщение от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура, в което се казва, че обвинението е „постигнало ефективна присъда“.

      Първанова е подсъдима за това, че като инспектор-разузнавач в агенцията е разгласила информация, представляваща държавна тайна. Тя беше арестувана през февруари 2014 г. при съвместна операция на Прокуратурата и ДАНС. Срещу заплащане между 500 и 3000 лева месечно тя правела справки за това кои телефони се подслушват, припомня прокуратурата. Тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов уточни, че клиентите й са били на „по-високо социално ниво от улични дилъри“. Някои от тях били на месечен абонамент, за да получават информация дали са подслушвани или не. Имало и посредници в схемата, които били роднини на служителката на ДАТО. Освен нея тогава бяха задържани още трима души – нейният зет и двама „абонати“.
      Първанова е работила в службата от 2010 г. като служител в звеното, приемащо исканията за СРС. Разследвана е за престъпления в периода 5 ноември – 27 декември 2013 година. След ареста „къртицата“ в ДАТО, както стана известна, бе освободена с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ