неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      СЪБОРЪТ В РОЖЕН СЕ ВЪЗРАЖДА СЛЕД 9-ГОДИШНО ПРЕКЪСВАНЕ

      Над 8100 изпълнители са заявили участие за най-мащабният фолклорен форум в страната, който ще се проведе от 17 до 19 юли на поляните под връх Рожен. На сцената ще се изявяват изпълнители от концертни програми, 7565 изпълнители от 315 певчески групи и 25 ансамбъла. Зад нея декор ще има български трикольор с внушителни размери от 24 000 квадратни метра.

      Въпреки 9-годишното прекъсване на Роженският събор, изпълнителите заявили желание за участие са с 2100 повече от предните му издания. На четирите сцени ще се представят групи от 306 народни читалища и 94 формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др. 261 индивидуални изпълнители, 30 дуета и 12 оркестъра ще представят песни от различни фолклорни области на България. 30 ще бъдат сценичните възстановки на обичаи по време на събора.
      Най-малкият участник на сцените ще бъде 2-годишният Стоян Стоянов. Той ще участва в обичая „Жътва“, който е в последен ден от жътвата, когато е отплатата на стопаните за свършената работа. Представя го Народно читалище „Васил Левски-2009“ – с. Българин, община Харманли. Едни от най-възрастните участници ще бъдат 86-годишният гайдар Илия Кадиев и 82-годишният му колега Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди“, които редом с оркестър „101 каба гайди“ и още стотици други гайдари, и тази година ще огласят Роженските поляни.

      В програмата на събора ще има фолклорен конкурс „Рожен“ за автентичният фолклор и етнокултура, демонстрация на традиционни занаяти, откриване на етнографски и музейни експозиции, изложение на животни, млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, както и народни веселби и нестинарски игри.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ