събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЕЦБ ЩЕ ПОМОГНЕ СТРАНИТЕ ОТ ЕС

      Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да отпусне помощ на България, както и да подпомогне други държави в региона, за да предотврати негативни последствия върху банковите им системи от гръцката криза, съобщава „Блумбърг“.
      Четирите най-големи гръцки банки имат дъщерни фирми в България и Румъния – Рiraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece и Alpha Bank държат 28% от пазара в България и 12% от румънския пазар, напомня „Блумбърг“, позовавайки се на данни на централните банки.
      Източна Европа е изложена на риск заради връзките си в много сфери, в това число търговията и финансите, с Гърция, като гръцки банки съставляват почти една трета от банковия пазар на България, посочва агенцията. Възможността Гърция да напусне еврозоната след като затвори банките си и въведе капиталов контрол се отрази на валутите на източноевроепйските страни.
      „Заплахата от Grexit разбираемо влияе зле на прогнозите за региона“, коментира Capital Economics. „Връзките с Гърция са значителни на няколко места, в това число България и Румъния“.
      България и банковата й система са във фокуса на мерките на Европейския съюз, който иска да предотврати разпространяване на гръцката криза в региона, твърдят запознати източници. Доходността по деноминирания в евро български държавен дълг с матуритет през 2024 г. се повиши с 25 базисни пункта тази седмица – до 2.61%, посочва агенцията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ