събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЦИПРАС С ИСКАНЕ ЗА 30% ПО-НИСЪК ДЪЛГ И 20 ГОДИНИ ГРАТИС

      Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска намаляване дълга на страната с 30% и 20-годишен период за изплащането на заема към кредиторите, предаде Франс прес. В обръщение по местна медия лидерът на СИРИЗА заяви, че публикуваният вчера доклад на Международния валутен фонд, в който се изразява позиция, че част от задълженията на държавата няма да могат да бъдат изплатени, затова е възможно да бъдат опростени, има смисъл.
      Германия обаче изключи подобна опция, която ще бъде от полза за Гърция. Говорителят на финансовия министър Волфганг Шойбле – Мартин Йегер заяви, че кабинетът Ципрас е утежнил и без това нестабилното положение на Атина, с решенията, взети откакто СИРИЗА е избрана на власт. Шойбле заяви в интервю за германския вестник „Билд“, че Гърция не може да очаква нова финансова помощ след референдума.
      В обръщение към народа си, Ципрас отново го призова да гласува с „не“ на утрешния паметен вот. По думи на премиера изборът не е за членството на страната в еврозоната, а за това „искаме ли да следваме политика, която води икономиката на страната към бавна смърт, искаме ли да орежем пенсиите“. Страната е притаила дъх преди утрешния референдум. През днешния ден е забранена агитацията и обявяването на социологически проучвания за предварителните резултати.
      Референдумът беше организиран за няколко дни, което според някои анализатори не е правилно, тъй като с това не е оставено време на хората да бъдат информирани по въпроса за преговорите с кредиторите и политиките, недовели до консенсус до момента. Вотът ще се проведе утре и ще бъде валиден при гласове от над 40% от страна на гърците.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ